Aihepiirit
04.10.2018

Puhdasta ruokaa puhtaalla energialla

Huoli ilmastonmuutoksesta on tuonut erilaisia puhtaan energian vaihtoehtoja voimakkaasti esille myös elintarviketeollisuudessa. Yksi vaihtoehdoista on aurinkoenergia. Atria halusi tarttua puhtaaseen ja kotimaiseen vaihtoehtoon ja rakennutti Suomen suurimman teollisen mittaluokan aurinkosähköpuiston Atrian Auringon.

Atrian Aurinko on Suomen suurin yksittäinen teollisen mittaluokan aurinkosähköpuisto. Aurinkopuiston kaikki 24 000 aurinkopaneelia otettiin käyttöön tänä syksynä. Paneelit keräävät noin yhdeksän jalkapallokentän kokoiselta alueelta auringosta talteen puhdasta, päästötöntä ja kotimaista energiaa. Pohjoismaiden johtaviin ruokataloihin lukeutuva Atria hyödyntää tätä hyvää energiaa puhtaan, tuoreen ruoan jokapäiväisessä tuotannossa Nurmossa Seinäjoella.

Atrialla oltiin jo vuosia ennen hanketta selvitetty mahdollisuuksia uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen toiminnoissa. Energiaa kuluu nimittäin rutkasti tilojen ja tuotannon prosessien lämmittämiseen ja erityisesti kylmäketjun ylläpidon vaatimaan jäähdytykseen.

Atrian Aurinko tuottaa lähes 10 prosenttia Suomessa verkkoon kytketystä aurinkoenergiasta. Se on paljon. Vuositasolla Atrialle tämä energiamäärä on tuotantokapasiteetiltaan 5 600 megawattituntia. Uusiutuva aurinkosähkö parantaa Atrian energiatehokkuutta sekä pienentää ruoan tuotannon ympäristövaikutuksia.

Atrian Aurinko -hankkeen tavoitteena on kehittää aurinkoenergian hyödyntämistä laajemminkin teollisuuden tarpeisiin. Teknologian kehittäminen on yksi osa uusiutuvan energian käytön lisäämistä. Atria on sitoutunut Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen, jonka mukaan energiankulutuksen säästötavoite vuoteen 2025 mennessä on 7,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2015.

www.atria.fi/atrianaurinko

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Atria

Atria on Pohjoismaiden, Venäjän ja Viron johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä. Atria on asiakkaiden, henkilöstön ja omistajien arvostama yli 110-vuotias yritys.Atrian liikevaihto oli vuonna 2018 noin 1,44 miljardia euroa ja yhtiön palveluksessa oli noin 4 460 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Atria Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä vuodesta 1994 lähtien.