Muut artikkelit

03.12.2018

Tekoälystä ja robotiikasta apua näkövammaisen arkeen

Tekoälystä ja robotiikasta apua näkövammaisen arkeen

Tekoäly ja robotiikka ovat kiinteästi mukana näkövammaisten apuvälineiden kehityksessä mahdollistaen muun muassa itsenäisen liikkumisen entistäkin turvallisemmin. 

Satelliittipaikannuksen ja opastavien matkapuhelinten rinnalle on kehitetty apuvälineitä, joilla näkövammainen voi välttää esteitä entistäkin tarkemmin. Konenäkö tunnistaa esineitä, asioita, ihmisiä, tekstejä, katukylttejä ja liikkeiden nimiä. 

– Matkapuhelin on avainlaite, sillä siihen saadaan koko ajan uusia elämää helpottavia sovelluksia. Markkinoille on tullut myös puettavia laitteita, kuten asioita, ihmisiä ja tekstejä tunnistava pieni OrCam-kamera, joka voidaan kiinnittää silmälasien sankaan, kertoo Näkövammaisten liitto ry:n kehityspäällikkö Reijo Juntunen. 

Myös isot teknologiayhtiöt satsaavat erityisryhmiin.

”Suomessa kehitetään tällä hetkellä opasrobottia, jossa yhdistyvät konenäkö, paikannus ja tutkateknologia. Opasrobotti tunnistaa esteet sekä navigoi ja kommunikoi käyttäjän kanssa opaskoiran tapaan”, Reijo Juntunen kertoo.

– Viime vuonna Microsoft toi markkinoille matkapuhelimeen ladattavan Seeing AI -sovelluksen, jolla voi tunnistaa ihmisiä, tekstejä, värejä, seteleitä ja niin edelleen. Tämä on oikea kehityssuunta, Juntunen toteaa tyytyväisenä. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Näkövammaisten liitto

Näkövammaisten liitto

Suo­men näkövam­mai­syh­dis­tys­ten kat­tojärjestö edistää so­kei­den ja heik­konäköis­ten ih­mis­ten oi­keuk­sien to­teu­tu­mis­ta, tuot­taa eri­tyis­pal­ve­lu­ja ja toi­mii Suo­mes­sa asian­tun­ti­ja­na näkövam­mai­suu­teen ja näke­mi­seen liit­ty­vissä asiois­sa.