Aihepiirit
05.03.2019

Kombinerad värme och kyla ger miljövänligare energi

Med högt kund- och teknologifokus jobbar Oilon för att skapa effektiva och miljövänliga energilösningar för industri, energi- och fastighetsbolag.Det finländska företaget Oilon grundades 1961 och är globalt verksam i dag. I huvudsak gör Oilon brännare för olika bränslen och så kallade ChillHeat värmepumpar. Kunderna består av industri, energi- och fastighetsbolag.

– För att kunna hjälpa och stöda slutkunderna med effektiv driftsättning, service och underhåll behövs en lokal närvaro. Därför har vi valt att jobba genom lokala återförsäljare och vårt nätverk växer kontinuerligt, berättar Samuel Östman som är försäljningschef för den svenska marknaden.

CHC-konceptet, som står för combined heating and cooling, har varit speciellt framgångsrikt i de nordiska länderna.

– Man får nytta av värmepumpens båda sidor. Den kalla sidan för att producera kyla och den varma för att producera värme, förklarar Östman.

På grund av ett större miljöfokus och medvetenhet bland allmänheten har värmepumpar blivit allt populärare.

– Det finns en strävan att minska användningen av fossila bränslen. Värmepumpen drivs av el som till 100 procent kan komma från förnybara energikällor.

Värmeöverskottet återvinns

Värmepumpar baseras på beprövad och problemfri teknologi som kräver minimalt med underhåll. 

-Oilon ChillHeat värmepumparna är byggda för att användas i väldigt varierande driftförhållanden, och kan vid behov leverera upp till 120°C varmt vatten. De kan med fördel användas både till CHC-anläggningar och till att återvinna spillvärme från olika industriella processer. CHC och värmepumpar kommer i framtiden att få en större roll i samhällens kyl- och värmeproduktion, säger Östman.

Enligt honom öppnar det här upp för helt nya affärsmöjligheter för energibolagen att sälja fjärrkyla i och med att de inte längre behöver gräva upp gator för att kunna sälja kyla till en kund. Flera energibolag, såsom E.On, Helen, Fortum och Kraftringen, har tidigt sett fördelarna med CHC-konceptet och har redan ett flertal maskiner installerade.

CHC kräver inte några synliga vätskekylare på taket och ger högsta energieffektivitet i och med att kylan kan produceras vid exakt den temperatur som kunden behöver. 

– Det är extra miljövänligt ifall kylenergin, alltså värmeöverskottet, kan återvinnas och förflyttas dit det behövs genom fjärrvärmenätet.

Det här minskar behovet av att elda primärbränsle och innebär således mindre CO2-utsläpp och miljöbelastning. Utöver miljöfrågor beaktar man alltid kunden på Oilon.

– Vi arbetar med högt kund- och teknologifokus och våra produkter är av högsta kvalitet. Text: Michaela von Kügelgen

www.oilon.com

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Oilon Oy

Oilon• Affärsområde: Energi- och miljöteknik• Omsättning: 70 miljoner euro• Anställda: 360• Huvudmarknad: Global marknad med fabriker i Finland, Ryssland, Kina och USAWebbsida: oilon.com 

Oilon Oy ist ein 1961 gegründetes finnisches Familienunternehmen, das umweltfreundliche Brenner- und Wärmepumpenlösungen herstellt und vertreibt. Die Schwerpunkte bei der Produktentwicklung sind Energieeffizienz und geringe Emissionen sowie die Entwicklung von Energieerzeugungsmethoden, die auf erneuerbare Kraftstoffe zurückgreifen. Das Unternehmen hat Produktionsstätten in Finnland, China, den USA und Russland sowie eigene Vertriebsbüros in Russland, Brasilien und den USA. Oilon beschäftigt etwa 350 Mitarbeiter und ist über ein Händlernetzwerk in mehr als 50 Ländern vertreten.