Muut artikkelit

28.03.2019

Teräslevyleikkeitä ja kesäfestareita

Hikiältä kuuluu kummia. Teräslevyleikkeisiin erikoistuneen Levypala Luukon uusi sukupolvi laajentaa toimintaa tapahtuma- ja lounaskahvilatoimintaan. Esa ja Jari Luukon sydämen asia on luoda uutta virtaa Hikiälle.

Kanta-Hämeellä sijaitsevan Hikiän kylänraitti näyttää hieman surulliselta. Kylältä ovat kaikonneet kaikki palvelut, viimeisimpänä kyläkauppa. Meininki muuttuu, kun kurvaan Levypala Luukko Oy:n tuotantolaitoksen pihaan. Trukit ja kuorma-autot pörräävät pihassa ja pari työmiestä rakentaa uutta hallia. Huomaan, että yhtiön sijainti on logistisesti loistava aivan Hikiän juna-aseman vieressä. 

Esa ja Jari Luukko edustavat kolmatta sukupolvea 45-vuotiaan perheyrityksen puikoissa. Veljeksistä Esa toimii yrityksen toimitusjohtajana ja Jari varatoimitusjohtajana. Molemmat ovat kasvaneet kiinni Levypala Luukon toimintaan. 

– Olen itse aloittanut työt yrityksessä 17-vuotiaana, mutta ajanut isän sylissä trukkia jo pikkupoikana, Esa kertoo. Jarilla oli opiskelujen jälkeen valinnan paikka, mutta hänkin halusi antaa oman panoksensa perheyritykseen. Nyt kaksikko luotsaa yhtiötä uusille urille. 

Monitoimitila ja lounaskahvila

Esa kertoo, että tontille nouseva halli tulee toimimaan monitoimitilana. 

– Toukokuussa valmistuvaan laajennukseen tulee yhtiön pakkaamo. Sinne ei tule koneita, joten tila muuntuu helposti erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten vaikkapa tapahtumien pitopaikaksi. Aiomme avata tilaan myös lounaskahvilan. Kahvilan sijainti on otollinen vieressä sijaitsevan juna-aseman ansiosta. Haluamme tarjota myös omille ja muiden yritysten työntekijöille lounasmahdollisuuden omalla kylällä. Kahvila voi toimia myös kyläläisten kokoontumispaikkana. 

Osana kyläyhteisön elävöittämistä kaksikko on ostanut kiinteistön tien toiselta puolelta, mistä Levypala on saanut alkunsa. – Siihen on suunnitteilla kyläbaari, joka on avoinna lauantaisin, Esa visioi. 

Jari täsmentää, että uuteen 800 neliön halliin siirretään Levypala Luukon pakkaus- ja lähettämötoiminta, mikä antaa lisätilaa perustuotannolle. 

– Laajennus sujuvoittaa logistiikkaa, kun asiakkaat ja rahtiliikenne pyörivät toisella puolella tonttia ja raskas levytuotanto omissa tiloissaan.

Kylän elinvoima sydämen asia

Luukon veljeksille on tärkeää ylläpitää kylän elinvoimaisuutta – eli tehdä hyvää. 

– Hikiä on meidän lapsuuden kylä ja haluamme omalla panoksellamme kehittää kyläyhteisöä. Se antaa juurevuutta myös perusbisnekseen, Jari kertoo.

Perusbisnes toimii

Molemmat myöntävät, että heillä on hyvä selkänoja suunnitella uutta, sillä yhtiön perusbisnes pyörii ihan mukavasti. Levypala Luukko on toiminut samoilla sijoilla jo 45 vuotta. Ydinbisneksenä on teräslevyleikkeiden valmistus. – Asiakkaitamme ovat Suomen metalliteollisuuden jätit sekä heidän alihankkijansa. Teräsleikkeitä menee metsä-, energia-, rakennus- ja kaivosteollisuuden tarpeisiin ja kysyntä on tällä hetkellä vahvaa, Jari kertoo. 

– Markkinanäkymät ovat hyvät, mutta ilman uskallusta ja kokeiluja ei kuitenkaan synny uutta. Lähdemme uuden liiketoiminnan suhteen liikenteeseen maltilla: jos juttu ei toimi, se voidaan kuopata, Esa lisää. 

Modernisointia ja panostusta työhyvinvointiin

Esa ja Jari ovat viime vuosina virtaviivaistaneet ja modernisoineet yhtiön toimintaa hallinnon rutiineista ja työkaluista lähtien. 

– Työntekijöiden hyvinvointi on meillä tärkeä asia. Kesän lopulla rakensimme taukotupaan ammattikeittiön, jossa kokki valmistaa työntekijöille joka päivä lämpimän lounaan. Se on jo maksanut itsensä takaisin työntekijöiden jaksamisena, sairauspoissaolojen vähentymisenä ja kohonneena työtyytyväisyytenä, Esa toteaa. 

Hikifest on elokuussa

Nyt Esa suunnittelee innostuneena uutta aluevaltausta. – Järjestämme elokuussa täällä Hikifestin ja toukokuun lopulla Hikifest etkot. Sijainti on loistava, sillä tänne hurauttaa junalla Helsingistä alle tunnissa ja Riihimäeltä viidessä minuutissa. Odotukset ovat korkealla, joten toivottavasti onnistumme järjestämään huippuhyvän tapahtuman, joka toimii lähtölaukauksena uusille jännittäville jutuille Hikiällä. 

Kommentti:

”Olen seurannut ilolla, miten Levypala Luukon yrittäjäveljekset ovat ottaneet sydämen asiaksi Hikiän vireyden lisäämisen tapahtumilla ja kahvilatoiminnalla. Ihailen heidän draiviaan ja uskallusta toteuttaa uusia ideoita ydinliiketoiminnan ulkopuolella. Tällaisia kavereita tarvitaan ja on hienoa, että he toimivat juurikin Hausjärven Hikiällä. Kunnan tehtävä on luoda hyvät edellytykset yrittäjille ripeällä päätöksenteolla ja ketteryydellä. Siinä Hausjärvi haluaa olla Kanta-Hämeen maakunnan ykkönen.” 

Pekka Määttänen, Hausjärven kunnanjohtaja

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Levypala Luukko

Levypala Luukko

Levypala Luukko Oy on Hausjärvelle vuonna 1973 perustettu nykyaikainen ja tehokas teräslevyleikkaamo.Yrityksen tuotantomuotoja ovat mekaaninen leikkaus, polttoleikkaus, plasmaleikkaus ja särmäys. Tuotannossa käytetään tietokone- ja cnc-ohjattuja koneita, joilla valmistetaan asiakkaiden tarvitsemat esikäsitellyt teräslevytuotteet.Esikäsiteltyjen levytuotteiden lisäksi teräslevyjä toimitetaan omasta varastosta suoraan asiakkaille kvarttolevyinä ja nauhalevyinä paksuusalueella 2-150 mm. Oma varasto takaa myös materiaalin saatavuuden asiakkaiden tarvitsemiin levytöihin.