Aihepiirit
28.06.2021

Kelitieto ennakoi teiden talvikunnossapidon tarpeen

Kun maantiet uhkaavat peittyä runsaaseen lumeen tai alijäähtyneen veden muodostamaan jäähän, ennakoi Suomen Kelitieto Oy tilanteen ja hälyttää teiden kunnossapidosta vastaavia urakoitsijoita sekä kuntia tulevasta tilanteesta.

Kelitieto ennakoi teiden talvikunnossapidon tarpeen

Suomen Kelitiedon hermokeskus sijaitsee Turun lentoasemalla, jossa päivystetään päätteiden äärellä  joka ikisenä vuoden päivänä kellon ympäri, jotta talvisää ei pääse yllättämään teiden kunnossapitäjiä. Yrityksen toinen toimipiste on Vantaalla. 

Vuosituhannen vaihteessa perustettu yritys täytti aikoinaan markkinaraon, mikä syntyi kun teiden kunnossapitoa ryhdyttiin kilpailuttamaan. Nyt yritys työllistää 14 henkilöä ja lisäksi aliurakoitsijoita. 

– Palvelemme yli 60:tä prosenttia yleisten teiden kunnossapidosta vastaavista urakoitsijoista sekä useita kuntia. Näin kesäisin palvelumme liittyy lähinnä hälytyksiin erilaisista tieliikennehaitoista. Talvipäivystyksemme alkaa pohjoisessa 15.9. ja päättyy 15.5., etelämpänä kausi on lokakuun alusta huhtikuun loppuun, kertoo toimitusjohtaja Antti Alastalo.

Talvipäivystyksen aikana Suomen Kelitiedon Turun toimipisteessä analysoidaan jatkuvasti eri puolilla Suomea olevien sääasemien keräämää reaaliaikaista tietoa mm. teiden lämpötilasta sekä pinnassa että niiden rungossa, tiesuolan pitoisuudesta, sademääristä, näkyvyydestä ja tuulen nopeudesta.

– Näiden sääasematietojen sekä tiekameroiden kuvien ja Ilmatieteen laitoksen lähettämien tarkkojen tutkakuvien avulla pystymme ennustamaan tulevia tieolosuhteita eri puolilla maata ja  palvelemaan asiakkaitamme antamalla tarvittavaa reaaliaikaista tietoa sekä hälytyksiä teiden kunnossapitoa varten, selvittää Alastalo.

Suomen Kelitiedon hälytyspalvelujen asiakkaita ovat kaikki yksityiset urakoitsijat, jotka ylläpitävät yleisiä teitä eri puolella Suomea sekä useita kuntia Etelä- ja Keski-Suomessa.

– Tarjoamme mielellämme palvelujamme kaikille kunnille, jotka haluavat tehostaa alueensa teiden talvikunnossapidon ennakointia, toteaa Alastalo.

Myös asennus- ja huoltopalveluja

Hälytyspalvelujen lisäksi yritys  myös markkinoi sekä asentaa ja ylläpitää sään- ja kelinseurantaan liittyviä asemia ja erilaisia mittauslaitteita sekä -antureita.

– Palvelemme mm. Liikennevirastoa sekä eri lentokenttiä, jotta niiden tiekamerat ja sääasemien kaikki mittauslaitteet ovat aina kunnossa ja antavat oikeaa tietoa analysoitavaksi, kertoo Alastalo.

Turvallisuuskoulutusta

Suomen Kelitieto tarjoaa myös koulutusta kaikille teiden kunnossapidosta vastaaville organisaatoille liittyen tie- ja työturvallisuuteen, vesihygieniaan, ammattikuljettajien jatkokoulutukseen, kelinhallintaan jne. Näin koronan aikana koulutus on tapahtunut etänä.

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Suomen Kelitieto Oy

Suomen Kelitieto Oy

Suomen Kelitieto Oy on vuonna 2000 perustettu yritys, jonka toimialana on teiden, katujen, pihojen ja muiden liikennealueiden käyttöön ja kunnossapitoon liittyvien erikoispalveluiden tuottaminen, sekä kelinhallintaan liittyvien laitteistojen maahantuonti, myynti, asennus ja ylläpitotoiminta.

Artikkelin asiantuntijat

Antti Alastalo

toimitusjohtaja, Suomen Kelitieto Oy

Yhteystiedot

Lentoasemantie 150, PL 167, 20101 TURKU Puh: 020 1984 242skt@suomenkelitieto.fi