Sukella kotimaiseen eksotiikkaan Pohjolan rengastiellä

Pohjolan rengastie on upea sukellus kotimaiseen eksotiikkaan tuntureilta avomerelle ja revontulien loisteeseen, jokimaisemista suomalaismetsiin, historiaa huokuvasta puukaupungista modernin kaupungin sykkeeseen. Pohjolan rengastieltä jokainen löytää omansa: liikunnan iloa, luonnon rauhaa, shoppailua kauppakeskuksissa tai paikallisissa pikkupuodeissa, savusaunan löylyjä, lähiseudun gourmet-herkkuja ja viihtyisiä kahviloita.

Sukella kotimaiseen eksotiikkaan Pohjolan rengastiellä

 Pohjolan rengastie on alueen matkailualan yrittäjien suunnittelema, yli 900 kilometrin pituinen Oulun seudulle sijoittuva matkailureitti, josta jokainen voi valita mieleisensä osuuden – tai taivaltaa vaikkapa koko rengastien.  Reitin varrelta löytyy jokaisena vuodenaikana monipuolisia aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia niin lapsiperheille, himoliikkujille kuin rauhallisempaa menoa kaipaavillekin. Alueella ovat myös Syötteen ja Rokuan kansallispuistot. 

– Erityisesti lapsiperheet, pyöräilijät, karavaanarit sekä sup-lautailijat löysivät meidät heti, kun kaivattu matkailureitti viime kesänä avattiin. Myös talvella meillä on paljon tarjottavaa kaikille, jotka kaipaavat monipuolista tekemistä upeissa suomalaismaisemissa. 

– Tänne on helppo tulla mistä päin Suomea tahansa. Pääkaupunkiseudulta on lentäen tunnissa perillä ja junassa kulkee helposti mukana myös oma auto, selvittää Vistit Oulun toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Hän vinkkaa, että retkisuunnittelussa paikalliset järjestäjät auttavat mielellään, joten heihin kannattaa olla yhteydessä. Myöskään kaikkia harrastusvälineitä ei suinkaan tarvitse pakata mukaan, sillä niitä voi vuokrata suksista, maastopyöristä, liukulumikengistä ja lintukiikareista alkaen. 

Laskettelun riemua Syötteellä

Syötteeltä löytyvät maamme eteläisimmät tunturit. Niillä lunta riittää kaikkiin talviurheilulajeihin ja kymmenistä rinteistä löytyy jokaiselle sopiva.

Syötteellä lunta riittää kaikkiin lumisiin harrastuksiin.

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja on runsaasti, mm. tunturin laella sijaitseva Hotelli Iso-Syöte tai Kide-hotelli, joka keskellä pohjoista luontoa on loistava maastopyöräilyn tukikohta. Hotelli Pikku-Syöte istuu sekin tunturin rinteessä. Talvista maisemaa voi ihailla myös koiravaljakkoajelulla, moottorikelkkaretkellä tai vaikkapa lumikenkäillen. Kansallispuiston satojen kilometrien reiteillä upea luonto avautuu kulkijalle aina uudessa valossa. 

Syötteellä pääsee lähelle myös Lapin eksotiikkaa poroineen ja porotilavierailuineen. 

Rokua Geopark 

Oulujokilaakso, Rokuan harju- ja dyynialue sekä Oulujärven pohjoisosat muodostavat yhdessä Rokua UNESCO Global Geoparkin, joka on retkeilijän unelmakohde. Siellä luonnon sekä ihmisen toiminnan vuorovaikutussuhteet muodostavat arvokkaan, läpi vuosituhansia jatkuneen kertomuksen.

Geopark-nimikkeen voivat saavuttaa geologialtaan ainutlaatuiset matkailualueet. Rokua Geopark on Suomen vanhin ja yksi maailman pohjoisimmista Geoparkeista. Tällä mannerjäätikön muovaamalla harju- ja dyynialueilla on upeat, yli 70 kilometrin pituiset reitit hiihtoon, lumikenkäilyyn ja maastopyöräilyyn. 

Myös Rokua Geoparkin alueella sijaitsevassa Rokuan kansallispuistossa pääsee tutustumaan alueen ainutlaatuisiin maastonmuotoihin. Rokualla sijaitsee koko perheelle sopiva kylpylähotelli Rokua Health & Spa Hotel monipuolisine tarjontoineen.

Hailuoto – Perämeren suurin saari

Matka Hailuotoon on jo itsessään elämys ja saaren maisema hurmaa jokaisena vuodenaikana. Jäätilanteen salliessa saareen pääsee talvella myös jäätietä pitkin. Muutoin Hailuotoon kuljetaan lautalla. 

Hailuodossa matkailija pääsee tutustumaan paikalliseen elämään mm. Kniivilän kotiseutumuseossa. Esillä on maa- ja karjatalousvälineitä, kalastustarpeita sekä käsityökaluja ja -näytteitä. Pientilallisen muinaista arkea tuo tutuksi puolestaan suutarin torppa, navetta ja pieni savusauna. Suomen ensimmäinen luomupanimo sijaitsee Hailuodossa. Hailuodon panimolle voit tilata ryhmälle opastetun panimokierroksen. 

Tuleva Euroopan kulttuuripääkaupunki

Kun luontomatkailuun haluaa hengähdystauon, on Oulu tulevana vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkina sopiva kohde pysähtyä nauttimaan monipuolisista teattereiden, konserttien, museoiden ja näyttelyiden tarjoamista kulttuurielämyksistä. Matkailuyrittäjiltä voi myös kysellä vinkkejä monenmoisiin talviaktiviteetteihin. 

Oulu on Tiernakaupunki ja siellä järjestetään perinteinen Tiernatori 10.–23. joulukuuta.  Sieltä pukinkonttiin päätyvät niin paikalliset käsityöt kuin erilaiset jouluherkut. 

Nallikarin Talvikylä, talvisen tekemisen keskipiste, on avoinna helmikuusta maaliskuun loppuun. Se on täynnä talvisia aktiviteetteja: porot, mönkijät lapsille, tuubimäki, hoijakkakelkka, rekikyyti, pilkkiretket sekä erilaiset tapahtumat ovat vieraiden ulottuvilla. Talvikylässä on erinomainen mahdollisuus tutustua myös lumi- ja jäärakentamiseen.

Oulu on kulinaristin ehdoton pysähtymispaikka, sillä kaupungin monipuolisista ravintoloista ja kahviloista löytyy nautintoja jokaiseen makuun. Myös monenlaista majoitusta on tarjolla erilaisiin tarpeisiin.

Puukaupunki Raahe

Tunnelmallinen Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneistä puukaupungeistamme. Kaupungin juuret juontavat vuoteen 1649, jolloin Pietari Brahe perusti sen edistämään kaupankäyntiä. 

Raahen merimaisemat ja saaristo sekä vilkas kulttuurielämä luovat puitteet elämykselliselle vierailulle. Museoissa voi tutustua alueen kivikautisiin kyliin, merenkulkijoiden ja laivanrakentajien kaupunkiin sekä mm. purjelaivojen pienoismalleihin, laivatauluihin ja navigointivälineisiin. 

Herkulliselle aikamatkalle purjelaivojen kulta-aikaan voit lähteä Langin kauppahuoneen kahvilassa, jossa mamsellit tarjoilevat leivoksia ja kahvi juodaan suloisista ruusukupeista. 

Ainutlaatuinen nähtävyys on maailman vanhin sukelluspuku, Vanha Herra, Kruununmakasiinissa. 

Kempele

Aivan Oulun kupeessa sijaitseva Kempele on nuorekas kaupunki, jossa kannattaa pysähtyä ostoksille kauppakeskus Zeppeliniin. Vapaa-ajankeskus Zempissä on monipuoliset sisäliikuntamahdollisuudet kuntosalista keilailuun. 

Limingan luontokohde

Liminka on lintubongareiden ehdoton suosikkikohde, sillä Liminganlahti on sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas lintuvesi ja muuttolintujen levähdyspaikka. Talvella seudulla on mielenkiintoisia pyöräilyreittejä ja omilla tai vuokratuilla lumikengillä löytää uusia, koskemattomia hankia.

Limingan luontokeskuksessa on pysyvä näyttely ja yhteistyökumppanit järjestävät opastettuja retkiä.

 Hotelli-Ravintola Liminganlahti on vain muutaman sadan metrin päässä lintutornista. 


Kalajoki 

Talvista vauhdin hurmaa jäällä voi kokeilla huskyajelulla tai jäällä surffaten – sekä talven uutuuden jäämelonnan parissa! Kylmän kyydin jälkeen voi rentoutua Santa’s Resort & Spa Hotel Sanin kylpylän lempeissä löylyissä. Kalajoki keskusvaraamon kautta voit varata monenlaista mökki- ja  hotellimajoitusta tarpeittesi ja makusi mukaan. 

Teksti: Maija-Liisa Saksa


  

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

VisitOulu

VisitOulu

Elä pelekää. Koe se.

Oulu on vähän outo, mutta hyvällä tavalla. Pohjoisen merenrantakaupunni ryöppyää kutsuvaa, lämminhenkistä elämänasennetta, jota et löydä muualta. Se pitää kokea. Kauniilla Oulun seudulla yhdistyy kaupunkikulttuuri, monipuolinen luonto, tunturimaisemat ja saariston parhaat puolet. Aitoa tunnelmaa, hauskaa tekemistä ja iloisia hetkiä riittää useammalle päivälle ja monelle reissulle. Oulun seudulle on helppo saapua ja majoitusvaihtoehtoja löytyy useita.

Tervetuloa Oulun seudulle tutustumaan ja kokemaan ainutlaatuisia onnen hetkiä!

Meet Oulu, that quirky northern city by the sea.

This is a home of people who like to choose their own path and do things differently. We are the ones who created the modern mobile technology and are forerunners in 6G. The ones who made up the peculiar Air Guitar World Championship to promote the message of world peace, and are now nominated as the European Capital of Culture 2026. In Oulu, life is an adventure, filled with rich tones of creativity and the magic of pure northern nature. We welcome everyone like an old friend, so please come and enjoy the laid-back, creative atmosphere of our beautiful seaside city.

Artikkelin asiantuntijat

Yrjötapio Kivisaari

toimitusjohtaja, VisitOulu

Yhteystiedot

Oulu Market Hall, Kauppatori 1, Oulu, Finland Opening hours: Mon-Fri 9 a.m.-5 p.m. Tourist info tel. +358 8 558 41330 touristinfo@ouka.fi

VisitOulu somessa