Suomen ensimmäinen Arkiturvallinen Kunta rakentuu Itä-Uudellamaalla

Myrskylässä kuntastrategian uudistamiseen osallistettiin koko yhteisö. Sadoista kuntalaisten kommenteista johdettiin arkiturvallisuuden teema, jonka jokainen voi tuntea omakseen. Myrskylä onkin nyt Suomen ensimmäinen arkiturvallinen kunta, jonka kuntastrategia kiteyttää vision siitä, miten se haluaa uudistua.

Suomen ensimmäinen Arkiturvallinen Kunta rakentuu Itä-Uudellamaalla

Kuntakenttä on käynyt läpi myllerrystä kaupungistumisen, väestön ikääntymisen ja taloudellisen huoltosuhteen heikkenemisen seurauksena. Kuntien onkin pitänyt tarkastella omaa toimintaansa ja uudistua. 

– Jossain määrin tämä on johtanut siihen, että lakisääteisestä kuntastrategiasta ja siihen sisällytettävästä visiosta on tullut huomionhakua tarkoituksenmukaisuuden kustannuksella. Isoja, ehkä epätavanomaisiakin strategisia suunnitelmia ei välttämättä saada konkretisoitua, kertoo Myrskylän kunnanjohtaja Sam Vuorinen

– Panostamme arkiturvallisuuden vahvistamiseen kaikilla tasoilla. Turvallisuus muodostuukin pienimmällään varsin arkisista asioista. Kuntaliiton kuntalaistutkimuksessa hyvä kotikunta rakentuu vastaajien mielestä laadukkaista palveluista, hyvästä asuinympäristöstä ja turvallisuudesta. 

Pienomakotitaloja järven rannalle, rakentamisen aikainen vuokra-asunto sekä uusi hirsinen koulu- ja liikuntahallikokonaisuus 

Kaikilla kunnilla on koostaan ja rajallisesta budjetistaan huolimatta tarve investoida. Vuorisen mukaan silloin onkin fiksuinta tehdä pitkälle kantavia investointeja. Arkiturvallisuutta on sekin, että jokaisella asukkaalla on omaan elämäntilanteeseensa mahdollisimman hyvin sopiva asumismuoto. Heinäkuun alussa Myrskylässä avataan kampanjaan haluttuja pienomakotitalotontteja järven rannalta omalla puutarhalla.

– Monet etsivät jo ennen koronaa väljempää, laadukkaampaa ja arkiturvallisempaa elämää. Sijaintimme alle tunnin matkan päässä useista eteläsuomalaisista kaupungeista, kuten Helsingistä, antaa meille vetovoimaa ja kiinnostus onkin kasvanut. Pienomakotitalojen kampanja-ajalla tontin hankkija saa halutessaan paikallisen pankin kilpailukykyisen rakennusrahoituksen ja rakennusliikkeen avaimet käteen -ratkaisun. Kunnallistekniset liittymät vesi- ja viemärilaitokselta tarjotaan puoleen hintaan. Kunta myöntää myös merkittävää vuokratukea rakentamisaikaiselle vuokra-asunnolle puoleksi vuodeksi.

Arkiturvallisuus syntyy Myrskylässä muun muassa esteettömästä ympäristöstä ja vaikuttamismahdollisuuksista - hirsiset koulu ja liikuntahalli tarjoavat puolestaan parhaan sisäilman.

Kolmisen vuotta sitten Myrskylässä päätettiin myös toteuttaa kuntakokoluokassa ainutlaatuinen julkisen rakentamisen hirsihanke. Elokuussa valmistuvan, painumattomasta hirrestä tehtävän alakoulu- ja liikuntahallikokonaisuuden perusajureina ovat pitkäikäisyys, turvallisuus ja ekologisuus sekä sisäilma. 

– Hirsirakennus itsessään on hengittävä, aikaa kestävä ja sisäilmaltaan paras mahdollinen opiskelu-, työ- ja harrasteympäristö sekä tapahtumatila. Arkiturvallinen kuntastrategia korostuu myös ”sukkakoululupauksessa”, eli kengättömyydessä ja sen myötä siisteydessä, pyrkimyksessä vähäliimaisuuteen eri kiinnityksissä, rakennusten suojaavassa sijoittelussa sekä monissa teknisissä ja toiminnallisissa valinnoissa, sekä kouluturvallisuudessa, kuten lukitus ja -hätälukitusjärjestelyissä, Vuorinen listaa.

Teksti: Kati Keturi

 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Myrskylä

Myrskylä

Myrskylä on arkiturvallisuuteen panostava, kaksikielinen maaseutukunta itäisellä Uudellamaalla. Tarjoamme luonnonläheisen ja virkeän asuinympäristön sekä monipuolisia tonttivaihtoehtoja. Kunnalliset peruspalvelut hoidetaan inhimillisissä mittasuhteissa yksilöllisesti.

Tervetuloa Myrskylään!

Artikkelin asiantuntijat

Sam Vuorinen

kunnanjohtaja, Myrskylä

Verkkosivut

www.myrskyla.fi

Myrskylä somessa