Asu maalla – keskellä Helsinkiä ja Turkua

Meren ympäröimä Bromarv on yksi Raaseporin kauneimmista kylistä. Tammisaaren keskustasta vain 36 kilometrin päässä sijaitsevan pienen kylän palvelut toimivat vuoden ympäri. Aktiivisessa ja yhteisöllisessä Bromarvissa on kulttuurielämää, ravintoloita, uskomattomia nähtävyyksiä sekä henkeäsalpaavia saaristomaisemia.

Asu maalla – keskellä Helsinkiä ja Turkua

– Kulunut vuosi on varmasti ollut käänteentekevä monelle, niin myös meille. Kun koronapandemia keväällä 2020 huolestuttavasti levisi pääkaupunkiseudulla, päätimme siirtyä mökille koko perheen voimin. Mieheni Sami pystyi hyvin tekemään etätöitä mökiltä käsin. Näin ne "evakkoviikot" muuttuivat kuukausiksi ja tutustuimme ihastuttavan kylän ilmapiiriin sekä ihmisiin. Pikkuhiljaa mieleen hiipi ajatus – voisiko täällä myös asua?, kertoo Veera Laitinen.

– Etsimme pari vuotta sitten kesämökkiä sopivan ajomatkan päästä Helsingistä ja törmäsimme netissä Bromarvin Padvassa sijaitsevaan mökkiin, Veera sanoo. 

– Kumpikaan meistä ei ollut koskaan kuullutkaan Raaseporissa sijaitsevasta Bromarvista, mutta kuvien pohjalta ja sopivan etäisyyden vuoksi päätimme lähteä katsomaan lounaissaaristossa sijaitsevaa paikkaa.  Jo kaunis kiemurteleva Bromarvintie sai meidät innostumaan yhä enemmän, mitä lähemmäksi kylää ajoimme. Paikka oli juuri sitä, mitä olimme etsineet, ja näin meistä tuli mökkiläisiä ruotsinkieliseen lounaissaaristossa sijaitsevaa paikkaan.

Veera Laitinen ei kadu muuttoa Bromarvin idylliseen saaristokylään.

Mutta miten ihmeessä täysin suomenkielinen perhe, jossa on kolme alle kouluikäistä lasta, sopeutuisi ruotsinkieliseen kylään ja yhteisöön?

– Tunne paikasta oli niin vahva, että päätimme ottaa rohkean askeleen ja muuttaa kokonaan Bromarviin. Minulle oli tuttua kuulua pieneen kyläyhteisöön, sillä olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta Pohjois-Suomesta. Lapsetkin olivat niin nuoria, että oppivat helposti uuden kielen. Bromarvin koulussa oli muitakin äidinkieleltään suomenkielisiä lapsia, ja opettajat taitavat myös hyvin suomen kielen. Parasta Bromarvissa on kuitenkin se, että täällä kohdellaan ihmisiä yksilöinä ja jokainen on tärkeä osa tätä pientä kyläyhteisöä juuri sellaisena kuin on, Veera toteaa.

Monet unelmoivat maalla ja saaristossa asumisesta – harva paikka on niin lähellä Helsinkiä, Turkua ja maailmaa kuin Bromarv. Yhä useampi suomenkielinen muuttaa Bromarviin, ja muuttajat arvostavat kaksikielisyyttä ja hyviä palveluita. Myös turvallinen ympäristö lapsille ja parempi elämänlaatu ovat painavia syitä sille, miksi niin moni haluaa muuttaa maaseudulle. Ehkä kaipaat yhteisöllisyyttä, jota pieni kylä voi tarjota? Bromarvissa olet lähellä merta ja luontoa, saat monipuolista palvelua vuoden ympäri ja voit nauttia rikkaasta kulttuuritarjonnasta sekä lämpimästä kyläyhteisöstä.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Bromarv/Bromarf

Bromarv/Bromarf

Meren ympäröimä Bromarv on yksi Raaseporin kauneimmista kylistä. Vain 36 km Tammisaaren keskustasta löydät pienen mutta aktiivisen kylän, jonka palvelut ja yhteistyö toimivat vuoden ympäri. Bromarvissa on kulttuurielämää, ravintoloita, uskomattomia nähtävyyksiä sekä henkeäsalpaavia saaristomaisemia!

Bromarv/Bromarf somessa