Lumivarmaa lomailua ja luonnonrauhaa Syötteellä

Aamulla tien päälle ja illaksi Syötteelle. Suomen eteläisin tunturialue tarjoaa monipuoliset eväät koko perheen täydelliseen talvilomaan – eikä lumestakaan ole puutetta.

Lumivarmaa lomailua ja luonnonrauhaa Syötteellä

Monessa perheessä suunnitellaan jo kiivaasti tulevia talvilomia. Lappi on perinteisesti talvimatkailijoiden ykköskohde, mutta tunturimaisemia, luontoelämyksiä ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia löytyy myös napapiirin eteläpuolelta.

Esimerkiksi sopii Pudasjärvellä sijaitseva Syötteen alue, joka kasvattaa jatkuvasti suosiotaan erityisesti perhe- ja luontomatkailijoiden parissa. Se ei ole ihme, sillä alue tarjoaa kaunista tunturiluontoa, rauhoittavia metsä- ja erämaamaisemia, monipuolisen valikoiman mökkimajoitusta, kolme erilaista hotellia sekä laajan kirjon erilaisia palveluja ja aktiviteetteja.

Iso-Syötteen kruununa on tunturin laelle tulipalon jälkeen juuri valmistunut uusi upea Hotelli Iso-Syöte.

Kivaa tekemistä koko perheelle

Tekemistäkin on lomapäivinä riittämiin. Iso- ja Pikku-Syötteellä on yhteensä 26 rinnettä ja niissä riittää valikoimaa niin aloittelijoille kuin kokeneillekin skimbaajille.

Pikku-Syötteellä on yhdeksän helppoa sinistä rinnettä. Eturinteillä laskijat voivat nauttia myös seikkailumaastoista ja pikkulaskijat harjoitella loivassa naruhissillä varustetussa lastenrinteessä. Länsirinteillä on tarjollavarsin pitkiä ja vauhdikkaita laskuja.

Iso-Syötteen 17:sta rinteestä jokainen löytää mieleisensä. Pitkät eturinteet tarjoavat ajanvietettä leppoisista laskuista pitäville, takarinteiltä puolestaan löytyy vauhtia ja vaativuutta. FreerideParkissa ja sen viereisessä metsässä virtaa varmasti myös adrenaliini.

Freestyle-laskijoille on kolme eri suorituspaikkaa, joista yksi on reilun kilometrin mittainen, Suomen pisin parkki. Perheen pienimmät viihtyvät Lumimaassa, jossa riittää tekemistä, vaikka koko lomapäiväksi leikkien, askarrellen tai rinnettä alas viilettäen. 

Syötteen kauniissa maisemissa murtomaahiihdon ystäville löytyy hiihtoreittejä 120 kilometriä. Alueen maasto on erämaatyyppistä ja siten melko mäkistä.

Hyvin hoidettujen reittien varrelta löytyy monia nuotio- ja taukopaikkoja sekä kaksi latukahvilaa. Kansallispuistossa sijaitseva Ahmatuvan latu sekä Ahmakallion takalenkki ovat kevättalvella alueen kauneimpia reittejä. Lisäksi lähes kaikilla Syötteen laduilla saa hiihtää myös koiran kanssa. 

Tunturiluontoon ja kansallispuiston maisemiin voi tutustua myös patikoimalla, lumikengillä tai ”läskipyörillä”, joita varten on omat opastetut reitit. 

Syötteen alue tarjoaa kaunista tunturiluontoa, rauhoittavia metsä- ja erämaamaisemia sekä monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.

Kompaktin kokoinen lomapaikka

Syötteen keskusvaraamon kohdevastaavan Tiina Saarelan mukaan alueen keskeinen valtti on monipuolisen palvelutarjonnan ohella sijainti.

Perille pääsee Oulun, Kuusamon ja Rovaniemen lentokenttien kautta, mutta tunturimaisemat ovat myös autolla matkaaville kohtuullisen matkan päässä: esimerkiksi Helsingistä matkaa kertyy noin 750 kilometriä, Tampereelta 630 kilometriä.

– Jotkut saattavat korona-aikana hieman vierastaa lentämistä ja miettiä pitkään ajomatkaan kuluvaa aikaa. Syötteelle ehtii Etelä-Suomestakin mukavasti vielä saman päivän aikana, Saarela muistuttaa.

Koronakuukaudet ovat lisänneet luontomatkailun suosiota ja se on näkynyt selkeästi Syötteellä. Kesäkausi oli ennätyksellisen vilkas ja väkeä on riittänyt myös syyskuukausille. Odotukset talvikaudesta ovatkin korkealla.

– Meiltä löytyvät kaikki tarvittavat hiihtokeskus- ja majoituspalvelut, mutta vieressä oleva kansallispuisto tarjoaa myös luonnonrauhaa ja aitoja luontoelämyksiä. Lapsiperheiden lisäksi etenkin retkeilijät ja maastopyöräilijät ovat ottaneet Syötteen omakseen, Saarela kertoo.

Koko loma räätälintyönä

Syötteen tarjoamat majoitukset ja palvelut voi varata itselleen kätevästi Syötteen keskusvaraamon nettivaraamosta, mutta apuna ovat myös keskusvaraamon asiakaspalvelijat. Heidän avullaan lomasta voi räätälöidä juuri omiin tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. 

Liikkeelle lähdetään useimmiten majoituksesta, johon Saarelan mukaan keskusvaraamon laajasta valikoimasta poimitaan ja varataan asiakkaalle parhaiten sopivat vaihtoehdot. Joku haluaa vaivatonta hotelliasumista, toiset taas arvostavat mukavaa ja rauhoittavaa mökkeilyä.

– Sen jälkeen voimme katsoa kuntoon hissiliput, välineet ja varusteet, opastetut retket ja safarit sekä vaikkapa ravintolan pöytävaraukset. Näin kaikki on valmiina, kun loma aikanaan alkaa, Saarela vinkkaa.

– Jos edellisestä Syötteen-reissusta on jo aikaa, niin nyt kannattaa tulla uudelleen. Alue on kasvanut ja kehittynyt viime vuosina vauhdikkaasti, hän vakuuttaa.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Syöte

Syöte

Syötteen alue
  • Suomen eteläisin tunturialue Pudasjärvellä
  • Kaksi loma- ja laskettelukeskusta, joiden vieressä Syötteen kansallispuisto
  • Laaja latu-, patikka- ja pyöräilyverkosto
  • Tapahtumakeskus LumiAreena - tilat konserteille, juhlille, liikunnalle ja erilaisille tapahtumille
  • Iso-Syötteen huipulla uudistettu luksushotelli
  • Hiihtokeskus Iso-Syöte valittu vuoden hiihtokeskukseksi 2012
  • Pikku-Syötteellä Nuoriso- ja vapaa-ajan keskus
  • Syötteen keskusvaraamon valikoimassa hotelli- ja mökkimajoitusta noin 2000 hengelle
www.syote.net keskusvaraamo@syote.fi, p. 08 823 400