Voimistelu kasvattaa hyvinvointia

Liike kehittää kokonaisvaltaisesti. Voimistelun parissa kasvaminen vahvistaa kehon ja mielen hallintaa sekä opettaa arvokkaita sosiaalisia taitoja. Voimistelutaitojen lisäksi lapsi saa monipuoliset valmiudet liikunnalliseen arkeen ja elämään sekä eri urheilulajeihin.

Voimistelu kasvattaa hyvinvointia

Voimistelutoiminta Suomessa on aina tarjonnut erilaisia polkuja liikunnallisesta elämäntavasta huippu-urheiluun. Voimistelu yhdistää, siinä sen suosion salaisuus. Liike ei ole iästä, kielestä tai kulttuurista kiinni – voimistelusta löytyy jokaiselle sopiva tapa pitää yllä kuntoa, vetreyttä ja liikkuvuutta. Sekä pitää hauskaa!

Lasten liikuntaa järjestävän tahona sekä tyttöjen ja naisten suurimpana liikuttajana, Suomen Voimisteluliitto kokee tehtäväkseen edistää suomalaisten lasten hyvinvointia. Se tarkoittaa monipuolista, innostavaa ja vastuullista toimintaa. 

– Me kilpailemme lasten vapaa-ajasta. Haluamme edistää niitä asioita, jotka innostavat ja houkuttelevat lapsia liikkumaan, tutkimaan ja oppimaan uusia taitoja, kertoo Liisa Lappalainen Suomen Voimisteluliitosta.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä Suomessa on tutkittu LIITU-tutkimuksen avulla. Tutkimustulokset kertovat, että vain kolmasosa lapsista ja nuorista liikkuu suositusten mukaisesti vähintään tunnin reippaasti tai rasittavasti jokaisena päivänä. Lasten vapaa-ajan voittajaksi on liian monta kertaa tullut ruutuaika. Yhä useampi lapsi iloisen ja tutkivan liikkumisen sijaan istuu enemmän paikallaan. Mitä vanhemmaksi ihminen kasvaa, sitä enemmän paikallaanolo lisääntyy, ja liikunta vähenee. Yhä harvempi lapsi löytää enää liikunnasta merkityksellisiä asioita. 

Elinikäisen liikunnan kipinän sytyttäminen vaatii iloa ja elämyksiä, itsensä voittamista ja hyvän olon tunnetta. Oma liikuntaharrastus parantaa elämänlaatua ja voimistelun parissa oppii sitoutumista ja ryhmätyötaitoja. 

Vastuullisuus on tasavertaisuutta

Suomen Voimisteluliitossa vastuullisuus on vahvasti osana arkea. Se näkyy arvoina ja lajikulttuurin kehittämisenä. Lasten ohjaajilla ja valmentajilla on merkittävä rooli tasapainoisen kasvun ja kehityksen tukijoina. Kouluttamalla ohjaajia ja valmentajia Suomen Voimisteluliitto haluaa antaa eväitä tärkeän roolin ymmärtämiseen. 

– Meillä on vastuu lasten tasavertaisesta mahdollisuudesta olla mukana. Tehtävämme on opettaa jokaisen lapsen tarvitsemia perusliikuntataitoja monipuolisesti sekä varmistaa, että jokainen kokee olevansa tervetullut ja hyväksytty omana itsenään, Lappalainen jatkaa.

– Meille menestyminen ei ole vain kilpailussa pärjäämistä, vaan myös onnistumisten mahdollistamista. Se on liikunnan tarjoamista oman iän ja kehitystason mukaan, Lappalainen hymyilee.

Teksti: Sanna Yli-Patola

Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta.

Vuoden 2021 aikana juhlitaan suomalaista voimistelua. Suomalaisen voimistelun liittotoiminta starttasi 125 vuotta sitten. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy jo 130 000 liikkujaa. Sadoista voimisteluseuroista ympäri maan löytyy kaiken ikäisille oma tapa liikkua.

Voimistelu innostaa koko perheen elinikäiseen liikuntaan. Tutustu seurojen toimintaan tai ihastu voimistelun monimuotoisuuteen 125-juhlavuoden aikana.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Suomen Voimisteluliitto

Suomen Voimisteluliitto

Suomen Voimisteluliitto ry on suomalaisen voimistelun kattojärjestö. Se pyrkii edistämään suomalaisten voimistelu- ja liikuntaharrastusta. Liittoon kuuluu noin 370 seuraa, joissa on yhteensä noin 130 000 jäsentä.