Protect Our Winters: "Pelastetaan talvet!"

Ilmastoliike Protect Our Winters herättelee suomalaisia ilmastotyöhön ja kestävään talvimatkailuun. “Jokainen talvien ystävä on potentiaalinen talvien suojelija”, sanoo Suomen POWin toiminnanjohtaja Noora Vihervaara.

Kuva: Aino Huotari
Kuva: Aino Huotari

Tieto alkoi lisätä tuskaa. Lumilautailija ja tunnettujen kotimaisten talviurheilukasvojen, kuten Enni Rukajärven ja Matti Suur-Hamarin, urheilumanagerina toiminut Noora Vihervaara kertoo, että joitakin vuosia sitten hän alkoi herätä ilmastonmuutokseen – ja siihen, millainen hänen oma vaikutuksensa siihen oli. 

– Vaikka olisin voinut jatkaa omassa kuplassani, en enää halunnut, Vihervaara kertoo. 

Havahtumisesta seurasi tekoja. Vihervaara alkoi vähentää lentämistä. Enää ei tuntunut myöskään hyvältä hankkia joka talvi uusia lautailuvaatteita. 

– Aloin elää yksinkertaisemmin. Pienensin maailmaani ja vähensin kuluttamista, Vihervaara sanoo.

– Se alkoi tuntua myös muista syistä elämässäni tärkeältä. Samalla kun vähensin joitakin asioita, rakensin myös uutta ja parempaa. Pian aloin ymmärtämään myös äänestämisen ja poliittiisen vaikuttamisen roolin työkaluna omien muutosten rinnalla. 

Nyt Vihervaara on toiminut vuoden verran talviurheilijoiden ilmastoliike Protect Our Wintersin toiminnanjohtajana Suomessa. Töitä hän tekee Joensuusta, jonne uusi ja kestävämpi elämäntyyli johdatteli hänet Helsingistä. 

– Olen alkanut arvostaa paljon enemmän sitä, mitä meillä täällä Suomessa on.

Ilmastotyön pitää olla iloista

Ilmastonmuutos ei ole jotain, mitä tapahtuu jossain kaukana. Ilmasto lämpenee pohjoisessa nopeammin ja talvien muutokset näkyvät Suomessa selvästi jo nyt. Lumiraja karkaa vuosi vuodelta pohjoisemmaksi, ja lumisten kuukausien määrä vähenee. Pakkasennätyksien sijaan rikotaan lämpöennätyksiä. Vaikka joinain vuosina lunta saattaa tulla reippaasti, hupenevat kinokset vääjäämättömästi. 

Talviset olosuhteet myös muuttuvat. Lunta sataa ja sulaa nopeammalla syklillä, pilvisyys ja tuulet lisääntyvät. Leppoisia ja aurinkoisia pakkaspäiviä on tulevaisuudessa entistä vähemmän. 

Kuva: Harri Tarvainen

– Huoli lumen katoamisesta on yhteinen niin urheilijoille kuin talvesta nauttiville harrastajille ja matkailijoille. POW kääntää tämän huolen yhteiseksi toiminnaksi, sillä voimme edelleen tehdä paljon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Konkreettisia vinkkejä omiin ilmastotoimiin antaa POW Polku, joka osoittaa suunta kohti kestävää ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa, Vihervaara sanoo.

POW on jatkuvasti kasvava kansainvälinen ilmastoliike. Järjestö perustettiin vuonna 2007 Yhdysvalloissa, kun ammattilumilautailija Jeremy Jones huolestui katoavista lumista. Nyt POWilla on toimintaa yli 15 maassa, ja Suomessakin seuraajia sosiaalisessa medioissa yli 
15 000. 

Kestävän elämäntavan ilosanoman levittämisen lisäksi POW tekee paljon yhteistyötä yritysten kanssa sekä poliittista vaikuttamistyötä. Olennaisessa roolissa ovat myös POW-lähettiläät, jotka näyttävät esimerkkiä ja kertovat omasta ilmastotyöstä. Suomessa POW-lähettiläitä ovat esimerkiksi Enni Rukajärvi, Peltsi Peltola, Martti Jylhä ja Antti Autti

Vihervaara iloitsee siitä, miten yhä useampi suomalainen on aktivoitunut ilmastoteoissaan. Tämän talvikauden alussa Rukalla järjestetty POW-lasku keräsi 
Vihervaaran mukaan jopa yli sata laskijaa. 

– POW-laskuja tullaan näkemään tulevana talvena paljon enemmänkin ympäri Suomea, ja niihin kannattaa ehdottomasti osallistua. Yhdessä laskeminen on hauskaa, kuten ilmastotyönkin pitää olla. Kyse ei ole kurjistamisesta, vaan päinvastoin elämän parantamisesta. 

Kiinnostuitko POWista? 
Liity mukaan ja ota somekanavat seurantaan.

Yhdessä voimme pelastaa talvet. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

POW

POW

POWin polku talvien pelastamiseen osoittaa suunnan kohti kestävää ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa. Kannustamme kaikkia talvien ystäviä kulkemaan tähän suuntaan

Kyse ei ole radikaaleista muutoksista, vaan pienistä askeleista, jotka edistävät muutosta kohti ilmastoystävällistä yhteiskuntaa. Toiset ottavat vasta ensiaskeleita tällä polulla, toiset ovat jo pidemmällä. Tärkeintä on suunta, jota kohti menemme.

Artikkelin asiantuntijat

Noora Vihervaara

perustaja, POW