21.05.2021

Kokonaisvaltainen kuntoutus kantaa pitkälle

Kuntoutuspalveluja monialaisesti tarjoava Suomen Fysiogeriatria tuo liikettä ja elinvoimaa arkeen.

Suomen Fysiogeriatrian ammattitaitoiset fysioterapeutit auttavat asiakkaita saavuttamaan paremman toimintakyvyn.

Fysiogeriatria tarjoaa monipuolisia fysioterapia- ja kuntoutuspalveluja toimipisteissään, hoivakodeissa ja asiakkaiden kotona. Lähes 40 vuoden ajan perheyritys on ollut mahdollistamassa parempaa elämää ja toimintakykyä niin ikäihmisille kuin työikäisille ja nuorillekin. Alkusyksystä aukeaa Fysiogeriatrian kanssa Aktiivi Fysioterapia uusi toimipiste Espoon Tapiolaan.

Fysiogeriatriassa halutaan mahdollistaa arvokas ikääntyminen kaikille, ja siksi osaamista jaetaan kouluttamalla kuntouttavaa työotetta muillekin terveydenhoitoalan toimijoille. Yritys toimii kuntoutuskumppanina eri sektoreiden toimijoille, ja vuosien varrelle on mahtunut myös useita tutkimus- ja kehittämishankkeita muun muassa Kelan ja yliopistojen kanssa.

– Visiona on alusta alkaen ollut kattavan, poikkitieteellisen osaamisen tuominen kuntoutusalalle ja ikäihmisten kuntoutuksen arvostuksen nostaminen. Yrityksen perustaja Maija Käyhty on jo 80-luvulla ollut vaikuttamassa muistisairaiden kuntoutukseen ja ollut alanraivaajana tässä, kertoo palvelupäällikkö Heli Lehikoinen.

Elinikäisellä kuntoutuksella ja vaivojen ennaltaehkäisyllä on iso merkitys paitsi ihmiselle itselleen, myös yhteiskunnalle.

– Vaikka keskiössä on iäkkäiden kuntoutus eli geriatrinen kuntoutus, näemme korvaamattoman tärkeänä sen, että hyvinvointiin panostetaan eri elämänvaiheissa. Sillä on todella iso yhteiskunnallinen merkitys, jos voidaan jo aikaisessa vaiheessa aktivoida ihmisiä ja ennaltaehkäistä toimintakyvyn heikkenemistä.

Panostus hyvään arkeen

Geriatrinen kuntoutus ei ole vain vaivan hoitamista, vaan panostus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja arjessa pärjäämiseen.

– Kuntoutus alkaa kartoittamalla haasteet ja voimavarat. Mukaan otetaan myös tukiverkosto, kuten omaiset tai hoivakodin henkilöstö. Heidän avullaan selvitetään henkilöhistoriaa ja nykytilaa, jotta löydetään parhaat menetelmät kuntoutukseen. Yhdessä asiakkaan kanssa asetetaan tavoite, joka motivoi juuri häntä. Se pilkotaan pienempiin osatavoitteisiin, ja askel askeleelta helpotetaan arkea ja toimintaa.

Lihasvoima- ja liikkuvuusharjoituksien lisäksi kuntoutukseen voidaan yhdistää vaikkapa kävellessä tehtäviä muisti- ja tasapainoharjoituksia. Jos asiakas pitää musiikista tai loruista, voidaan niitä käyttää kognitioharjoituksissa. Kuntoutus on kokonaisvaltaista, toiminnallista arkikuntoutusta.

– Kuntoutuksella vaikutetaan toimintakykyyn, joka mahdollistaa mielekkään ja elinvoimaisen arjen. Aktivointi kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja meiltä voi matalalla kynnyksellä pyytää neuvoja ja arviota tilanteesta. Mietitään sitten yhdessä, miten kannattaisi edetä, Lehikoinen kannustaa.

Teksti: Matilda Mäkinen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Suomen Fysiogeriatria

Ammattitaitoiset fysioterapeuttimme haluavat auttaa asiakkaitamme saavuttamaan paremman toimintakyvyn. Meiltä löytyy paljon ikäihmisten fysioterapiaan ja kuntoutukseen erikoistuneita ammattilaisia, mutta asiantuntevassa joukossamme on erinomaista osaamista myös työikäisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitamiseen ja kuntoutukseen. Autamme mielellämme myös erilaisten apu- tai kuntoutusvälineiden valitsemisessa.

Artikkelin asiantuntijat

Heli Lehikoinen

palvelupäällikkö, Suomen Fysiogeriatria

Yhteystiedot

puh. 09 3922302 info@fysiogeriatria.fi

Suomen Fysiogeriatria somessa