”Hyviäkin ihovuosia on luvassa”

Väestöstämme yli miljoonalla ihmisellä on kokemusta atooppisen ihottuman oireista. Tyypillisimpiä niistä ovat kuiva, kutiseva ja hilseilevä iho sekä alentunut kynnys ihoärsykkeille.

”Hyviäkin ihovuosia on luvassa”

Neuvolakorttiin merkityistä rasvaushoito-ohjeista saakka atooppisen ihon kanssa elänyt Tanja Parkkinen on ihonsa asiantuntija. Eri elämäntilanteissa iho oireilee vaihtelevasti – välillä se on pidempiä aikoja hyvässä kunnossa, sitten taas huonompi. 

– Ihottuman paikka vaihtelee ja siirtyy uusille kehon alueille. Ikävintä on silloin, kun ihottuma on näkyvällä alueella, kuten sormissa tai kasvoissa, jopa silmäluomissa. Alle 10-vuotiaana ihoni kunto oli huono ja se oli jatkuvasti rikki, kankaatkin tarttuivat siihen kiinni.

 Tuolloin pahimmat ihottuma-alueet olivat alavartalolla, piilossa muiden katseilta. Aika ajoin ilmaantuvat huonot jaksot tulevat Parkkisen mukaan harvemmin, mutta voivat kestää pitkään. Ihottuman hoitoon on kokeiltu kaikkea valohoidoista suihkutteluun ja monenlaisiin voiteisiin.  

– Olen kokeillut kaikkea vaihtelevalla menestyksellä. Minulle sopivat parhaiten melko miedot voiteet, mutta paljon muitakin vaihtoehtoja on saatavilla. Olisin kiinnostunut ennaltaehkäisevästä hoidosta, jos sen saisi esimerkiksi pistoksena.

Stressi näkyy iholla

Talvi on Parkkisen mukaan iholle haastavaa aikaa esimerkiksi kuivan sisäilman takia. Keväällä siitepöly voi saada ihottuman lehahtamaan. Kesän aurinko auttaa oireisiin, mutta sen liiallista palvontaa kannattaa välttää. 

– Laukaiseva tekijä voi oikeastaan olla mikä vaan. Olen kouluikäisestä asti ollut myös ruoka-aine-, siitepöly- ja eläinallergikko. Kiinnitän ruokavalioon välillä lisähuomiota karsien mahdollisia oireiden aiheuttajia. Sitten myöhemmin lisään ne takaisin ruokavaliooni, jos oireita ei tulekaan. Myös stressi vaikuttaa ihoon. Teen vaativaa työtä ja pyöritän kotia, eikä elämä ole koskaan kokonaan stressitöntä. Mutta jos stressaa siitä, että iho on huonommassa kunnossa stressin takia, iho reagoi lisää.  

“Kannustan tuntemaan oman atooppisen ihon niin hyvin kuin mahdollista, se parantaa itsevarmuutta oman ihon asiantuntijana".

 Tanja Parkkinen

Atooppinen ihottuma vaikuttaa arkeen monin tavoin. Aktiivinen hikiliikunta voi pahentaa tilannetta, vaatetusta taas on mietittävä ihon hilseilyn ja hiostavuuden takia. Ihottuma-alueet ovat välillä suuria ja kivuliaitakin.

– Aikoinaan pienten lasten kanssa touhutessa kädet olivat koetuksella jatkuvien pesujen takia, enkä käytä sormuksia. Olen atooppiseen ihooni täysin tottunut, eikä sillä ole kohtuutonta vaikutusta arkeeni. Toki se on huomioitava ja rasvoja kuljetettava mukana jossain määrin. Kun iho on huonoimmillaan, se voi häiritä yöunta. Mutta toisaalta käänne parempaan voi tapahtua koska vaan ja paremmat ajat voivat kestää vuosia. Hyviäkin ihovuosia on luvassa!

Onko sinulla iho-oireita? Apua on saatavilla. Sivustolla www.atooppinen.fi voit tehdä POEM-ihottumatestin, jonka avulla voit seurata taudin vaikeusastetta ja sen vaihtelua erilaisissa tilanteissa (allergiakausi, stressi, vuodenajat). Näin opit tuntemaan ihosi paremmin. 

Teksti: Kati Keturi

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Sanofi

Sanofi

Artikkelin asiantuntijat

Tanja Parkkinen