Älä viivyttele särkyihin saakka – ergonomiassa on kyse ennaltaehkäisystä

Etäkonttorilta käsin työskentely on saanut monet lipsumaan työergonomiasta. Miten käy, jos kuormittavat työasennot ja väärät välineet jäävät pysyväksi osaksi arkea?

Vuonna 1995 perustettu Contour Design on ergonomisten hiiri- ja näppäimistöratkaisujen edelläkävijä. Contour Designin tuotteet, kuten RollerMouse ja Balance Keyboard, vähentävät haitallisia liikkeitä ja edistävät terveellisempiä työskentelytapoja.
Vuonna 1995 perustettu Contour Design on ergonomisten hiiri- ja näppäimistöratkaisujen edelläkävijä. Contour Designin tuotteet, kuten RollerMouse ja Balance Keyboard, vähentävät haitallisia liikkeitä ja edistävät terveellisempiä työskentelytapoja.

Etätyötä on monella tietotyöläisellä nyt takanaan jo vuoden päivät. Contour Designin Joonas Ruuskanen on huolissaan etätyöläisten ergonomiasta.

– Vuosi sitten monessa toimistossa ihmiset lähetettiin kotiin työskentelemään pelkkä läppäri kainalossa. Siinä unohtuivat kaikki panostukset, joita työpisteillä oli tehty ergonomian eteen. Ajateltiin, että etätyötä tehdään vähän aikaa ja sitä voi tehdä millä välineillä tahansa. Tällainen lähtökohta oli väärä, Ruuskanen summaa.

Nyt erilaisilla epäergonomisilla virityksillä on työskennelty jo pitkä tovi. Ruuskasen mukaan moni fysioterapeutti pelkää jo tulossa olevia ongelmia, kun etätyön puutteellinen ergonomia alkaa näkyä ihmisten työkyvyssä.

–Onneksi on myös työnantajia, jotka tarjoavat työntekijöilleen ergonomisia välineitä kotikonttorille. Hyvä ergonomia on kaikkien etu. Näin pandemian keskellä, kun terveydenhuolto on muutenkin kuormittunut, on erityisen tärkeää ennaltaehkäistä ylimääräisiä hoitokäyntejä.

Samat työkalut eivät sovi kaikille

Ihmisten fysiologiset tarpeet vaihtelevat, ja tämä pitäisi ottaa ergonomiasuunnittelun lähtökohdaksi.

– Jos päiväkotiryhmän jokaiselle lapselle annettaisiin vasenkätisten sakset, vain muutama pystyisi leikkaamaan niillä. Loput olisivat hämillään, kun leikkaaminen ei suju ja käsiin sattuu. Työergonomiassa on sama homma. On luonnollista, etteivät samat välineet sovi jokaiselle ihmiselle, Ruuskanen sanoo.

Tietokonetyöskentelyn mikroliikkeet ja staattinen jännitys kuormittavat pieniä lihaksia, joiden palautumiskyky on isoja heikompi. Yleisimpiä vaivoja ovat niska-, hartia-, selkä-, ja käsivarsiongelmat. 

–Työpaikoilla kartoitetaan kyllä työpisteiden terveellisyyttä, mutta usein se, mikä on ihmisen ja tietokoneen välissä – eli hiiri ja näppäimistö – jää pienemmälle huomiolle. 

Pahimmassa tapauksessa töitä tehdään vuosikausia välineillä, jotka eivät sovi omalle fysiikalle.

–Rannekanavaoireet, hiirikäsi ja jännetuppitulehdukset ovat pelottavan yleisiä suomalaisessa työelämässä. Kun tilanne pahenee ja joudutaan jopa leikkaushoitoon, tulee toipumisajasta pitkä ja kallis. Lääkärikäynnit voidaan kuitenkin välttää korjaamalla ergonomiaa hyvissä ajoin.

Itselle paras ratkaisu löytyy kokeilemalla

Contour Design tarjoaa ergonomiaratkaisuja, joilla sovitetaan tietokone ihmiselle.

– Jokaisella on oikeus sopiviin työvälineisiin. Työnantajalla on vastuu siitä, että henkilöstöllä on matala kynnys pyytää parempaa ergonomiaa. Työntekijöitä taas kannustan rohkeuteen – pitäisi uskaltaa vaatia hyviä välineitä. Kipua ei tulisi sietää väärien työkalujen takia.

Oikeiden välineiden löytäminen alkaa kokeilemisella. Contour Designin verkkosivujen kautta voi tilata 14 vuorokauden maksuttoman kokeilun ergonomisille työvälineille. Kokeilu ei sido työnantajaa tai työntekijää mihinkään. Jos välineet eivät tunnukaan omilta, saa Contour Designiltä neuvot muiden ratkaisujen etsimiseen.

– Meidän erikoisuutenamme on RollerMouse eli keskihiiri, jossa kursoria ohjataan vieritystangon avulla. Sillä työskennellessä kädet ovat kropan edessä luonnollisessa asennossa. Näin saadaan niskasta, hartioista ja käsivarresta turhat sivuttaisliikkeet pois. Valmistamme myös näppäimistöä, jonka saa säädettyä käsille luontevaan kirjoituskulmaan.

– Työntekoon on helpompi keskittyä, kun siitä ei aiheudu kipua. Hyvällä ergonomialla onkin usein työtehoa nostava vaikutus, Ruuskanen päättää.

Contour Designin tuotteita myyvät suurimmat IT-laitteiden jälleenmyyjät.

Teksti: Matilda Mäkinen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Contour Design

Contour Design

- Yrityksen nimi: Contour Design
- Työntekijämäärä: Pohjoismaissa noin 30
- Liiketoiminta-alueet: Ergonomiatarvikket
- Päämarkkina-alueet: Eurooppa ja Yhdysvallat

Artikkelin asiantuntijat

Joonas Ruuskanen

Key Account Manager

Yhteystiedot

Puhelinnumero: +358 20 730 4020Sähköpostiosoite: finland@contour-design.com

Contour Design somessa