25.03.2021

Keväästä puhutaan allergisen piinaviikkoina, oireita voi helpottaa pienin teoin

Kevät on aikaa, jolloin talven jälkeen monen iho tuntuu kuivalta, koti näyttää pölymäärältään siltä, kuin ei olisi siivonnut riittävästi koko talvena ja ulkona kutisee silmät, nenä menee tukkoon ja hiekka rahisee hampaissa eli katu- ja siitepölykausi on käynnistynyt. Kodin siivous- ja ihonhoitotuotteita valitessaan voi mielessä pyöriä myös tuotteiden kemikaalit ja niiden ärsytysmahdollisuudet.

Onneksi kevään allergiaoireita voi helpottaa muutamin niksein. Nyt on esimerkiksi hyvä aika vaihtaa kodin ilmanvaihtosuodattimet ja varmistaa, että puhtaat suodattimet nappaavat ulkoilman pienhiukkaset. Talven aikana kertyneet yläpölyt on hyvä pyyhkiä kaappien ja valaisimien päältä ja imuroida huonekalut. Allergianäkökulman omaavia siivousaineita löytyy hyvin markkinoilta ja hyvin laadukkailla mikrokuitutuotteilla ja pölynimureilla voi kodin siivota tarvittaessa myös täysin ilman kemikaaleja. Hyvän sisäilmanlaadun omaavassa kodissa on helppo hengittää ja olla.

Allergiaoireita voi helpottaa apteekista saatavilla antihistamiinilla. Antihistamiinit helpottavat oloa nopeasti, eikä nykyään enää tarvitse aloittaa lääkkeen ottamista useampaa päivää aikaisemmin, kuten joskus aikoinaan opastettiin. Jos talven aikana iho jäi vähemmälle huomiolle, nyt on hyvä helliä ihoa useammalla tavalla. Kosteuttavien ihovoiteiden lisäksi iho kannattaa suojata kevään voimakkaalta auringolta aurinkosuojavoiteella. Ihon hoitoon pätee edelleen vanha sääntö: vesi vanhin voitehista. Jos kodissasi on kylpy, anna ihollesi aikaa ja nauti 15–20 min. kylvyistä. Vesi ei suinkaan kuivata, vaikka useasti uskotaan niin.  

Ja kun pahimmat katupölyt ovat historiaa, nauti ulkoilmasta ja altista aistisi luonnon mikrobeille puistossa ja metsässä. Luontoliikunta on hyväksi sairastuneille. Allergia-, iho- ja astmaliitto järjestää tänä vuonna useita Luontoliikkujat retkikiertueita, innostu ja tule mukaan; allergia.fi.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Me ajamme sinun asiaasi!

Allergia-, iho- ja astmaliitto on valtakunnallinen terveysjärjestö, jonka tehtävänä on parantaa allergisten, astmaatikkojen, eri tavoin herkistyneiden sekä erilaisia, myös harvinaisia ihotauteja sairastavien ja heidän läheistensä elämänlaatua ja edistää heidän yhteiskunnallisia oikeuksiaan. Liity Sinäkin jäseneksi ja tule mukaan!

Artikkelin asiantuntijat

Niki Malmros

Viestintä- ja kumppanuuspäällikkö

Yhteystiedot

Paciuksenkatu 1900270 Helsinkietunimi.sukunimi@allergia.fi

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry somessa