Matalan kynnyksen etälääkärivastaanotto tuo nopean avun moneen vaivaan

Vaarattomat, mutta kiusalliset vaivat iskevät usein silloin, kun lääkäri on kaukana. Esimerkiksi silmätulehdus, ihottumat, lievä flunssa, ripuli ja naisten virtsatietulehdus voidaan hoitaa etänä, vaikka mökiltä käsin. Myös monien kroonisten sairauksien seuranta ja välikontrollit hoituvat vaivattomasti ja turvallisesti etäyhteyksien kautta.

Matalan kynnyksen etälääkärivastaanotto tuo nopean avun moneen vaivaan

Kuopiolaisen Etälääkäritalon sisätautien- ja reumatologian erikoislääkäri Leena Arstila kertoo, että heidän etälääkärivastaanottonsa tarjoaa erikois- ja yleislääkäripalvelujen lisäksi työterveyshoidon etäpalveluita. Tavoitteena on ottaa haltuun potilaan hoito kokonaisvaltaisesti. 

Sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa pitkään toimineena erikoislääkärinä Leena Arstila kollegoineen tuntee hyvin erikoissairaanhoidon kuormituksen ja pitkät jonot. Etälääkäritalo helpottaa sujuvaa lääkärissäkäyntiä nopealla ajanvarauksella, ilman jonoja.

– Kun kunnallisella sektorilla on pulaa erikoislääkäreistä, voimme tarjota potilaille hoidon seurantaa ja terveyskeskuslääkäreille konsultaatioapua matalan kynnyksen palveluna. 

Aikaa ja rahaa säästyy

Leena Arstila kertoo, että idea etävastaanotosta lähti reumatologien keskuudesta.

– Mietimme muutaman kollegan kanssa, miten voisimme parhaalla tavalla palvella reumasairautta sairastavia potilaita, joiden hoito vaatii reumatologista osaamista, muttei välttämättä erikoissairaanhoidossa tai lähivastaanotolla.

– Näimme myös perusterveydenhoidon suunnalta kroonista tarvetta toiminnan tehostamiseen. Terveyskeskuksen lääkärit ja potilaat saisivat etävastaanotolta matalan kynnyksen konsultaatiomahdollisuuden erikoislääkärille. Tämä säästäisi kuntien erikoissairaanhoidon euroja ja potilas saisi nopeasti hoitoarvion. 

Korona-aikana etävastaanoton muutkin hyödyt korostuvat. Kun lähikontaktit jäävät pois, tartuntariski koronaan pienenee. Myös aikaa ja rahaa säästyy, kun lääkärikäyntiin ei tarvitse käyttää työaikaa eikä sinne tarvitse lähteä julkisilla liikennevälineillä tai omalla autolla.

– Kela rinnastaa etävastaanoton lähivastaanottoon, joten kelakorvaukseen oikeutettu henkilö saa etävastaanotosta saman korvauksen. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Etälääkäritalo

Kotimaisessa omistuksessa oleva etäterveydenhuoltoon erikoistunut lääkäritalo. Sisätautien-, reumatologian, yleislääkärin ja työterveyshuollon erikoislääkäripalvelut etäyhteydellä. Etävastaanotto pidetään videovastaanottona. Tarvittaessa lääkäri ohjaa kliinisiin tutkimuksiin. Palveluun tunnistaudutaan turvallisen viestintäpalvelun avulla.