Yritysturvallisuus kuntoon osallistavan keskustelupelin avulla

Yritysturvallisuuden parantamiseen on tarjolla uusia keinoja. Teknologiateollisuus ry ja Teollisuusliitto ry ovat tuottaneet pelin, jonka avulla koko henkilöstö saadaan mukaan yritysturvallisuuden kehittämiseen. Turvallisuudesta saadaan koko työyhteisöön tekemistä, kuten pitääkin.

Yritysturvallisuus kuntoon osallistavan keskustelupelin avulla

– Yritysturvallisuus on osa terveellistä ja turvallista työympäristöä ja siten myös henkilöstön hyvinvointia. Olemme yhdessä Teollisuusliiton kanssa ratkaisemassa molemmille tärkeää asiaa.  Peli antaa rakenteet laadukkaalle vuorovaikutukselle ja tarjoaa rakennuspalikoita uusille ajatuksille ja yhteiselle ymmärrykselle, johtaja Paula Varpomaa Teknologiateollisuus ry:stä toteaa.

Pelin kehittäminen on saanut rahoitusta Työterveyslaitoksen koordinoimasta TYÖ2030-hankerahoituksesta. Peliä voi hyödyntää myös muilla toimialoilla. 

Koko henkilöstö mukana

– Halusimme luoda mahdollisimman helpon osallistavan työkalun, jolloin kynnys sen käyttöön ja keskusteluihin osallistumiseen on mahdollisimman matala, toteaa sopimusasiantuntija Jukka-Pekka Hiltunen Teollisuusliitto ry:stä.

Yritysturvallisuuspeli toimii verkossa. Pelisessiossa voi olla mukana sekä johtoa että työntekijöitä tai tiimejä hyvin erilaisissa kokoonpanoissa. 

– Asioita voi eri kokoonpanolla katsoa vähän erilaisista näkökulmista. Silloin saadaan näkyviin myös se, miten kukin tulkitsee eri asioita. Jo eri tulkintojen esiin nouseminen voi poistaa joitakin ongelmia osallistuvasta yrityksestä, Hiltunen sanoo.

Pelaajat keskustelevat digitaalisten korttien ohjaamina yritysturvallisuudesta ja päätyvät lopulta johonkin keskeisimpään teemaan, jolle laaditaan toimenpidesuunnitelma ja pohditaan toteutuksen aikajännettä. 

Mikäli hankkeen edistämiseen tarvitaan lisätietoja, Teknologiateollisuudella on tarjolla myös erilaisia tukimateriaaleja.

Kortit ohjaavat keskustelun maaliin

ISS Palvelut Oy järjesti yritysturvallisuuspelisession asiakkaansa TietoEVRY Oyj:n kanssa. Pelin kehittäjä Topaasia Oy toimi pelinvetäjänä. 

– Pelin kortit ohjasivat keskustelua hyvin eteenpäin sessiossa käsiteltävään teemaan. Aiheeksi nousi toimitilaturvallisuus ja alihankintaketjujen hallinta, jota käytiin läpi pelin kautta. Kaikki osapuolet katsoivat aihetta vähän eri kulmista, ja työntekijätason ongelmat sekä näkemykset nousivat paremmin esille pelin avulla. Sieltä puolelta nousi aivan erilainen toimintalista kuin manageripuolelta, joka katsoo aihepiiriä yleisemmästä ja laajemmasta näkökulmasta, toimitilaturvallisuuspäällikkö Mikko Rikkonen ISS Palvelut Oy:stä toteaa.

Teksti: Jari Peltoranta

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä.
Teknologiateollisuus ry:n toiminnan tarkoitus on rakentaa teknologiayrityksille edellytyksiä menestyä ja luoda kestävästi arvoa. Periaatteemme, Suomen pitkäaikainen etu, ohjaa kaikkea toimintaamme.

Artikkelin asiantuntijat

Paula Varpomaa

johtaja, Teknologiateollisuus ry

Jukka- Pekka Hiltunen

sopimusasiantuntija, Teollisuusliitto ry

Mikko Rikkonen

ISS Palvelut Oy

Yhteystiedot

Eteläranta 10, P.O.BOX 10, 00131 HELSINKI Tel. +358 (0)9 192 31

Teknologiateollisuus ry somessa