HR:n hyvät, huonot ja hälyttävät uutiset

Kenellekään ei ole uutinen, että muutosvauhti kiihtyy ja älykäs vallankumous vyöryy valtioiden, toimialojen tai yritysten rajoista piittaamatta. Sen seuraukset kuitenkin pysäyttävät.

HR:n hyvät, huonot ja hälyttävät uutiset

Luotu menestys kestää enää vain puolet siitä mitä ennen. Toimitusjohtajan uran kesto on puolittunut ja yhdeksän kymmenestä yrityksestä ilmoittaa, etteivät pienet muutokset enää riitä; on kehitettävä liiketoimintamallia.

Eikä muutos lopu tähän, odotettavissa on yhä korkeampia aaltoja. MIT:n mukaan ilmastomuutos on kolminkertaistanut muutoksen nopeuden ja teknologinen muutos kiihdyttää muutosnopeuden nelinkertaiseksi.

HR ei välttämättä tunnista kehitystä hyväksi uutiseksi, vaikka sitä se on. HR:n mahdollisuuksien ikkuna on apposen auki. HR:ää tarvitaan toimitusjohtajan vierelle, hänen vasemmaksi kädekseen – koska sydän on vasemmalla puolella.

Huono uutinen on, että monessa yrityksessä HR ei ole valmis vastaamaan mahdollisuuden kutsuun, joka edellyttää liiketoiminnan ymmärtämistä ja businesmallien kehityksen hahmottamista. 

Hälyttävä uutinen on, että jotkut HR-toimijat kaivautuvat kuoppiinsa. He ilmoittavat olevansa ”people-people’ita”, keskittyvänsä vain ihmisiin.

Talentin kytkeminen arvon luomiseen

Hyvä uutinen on, että askeleet, työkalut ja prosessit, joilla HR kykenee muuttumaan vaadittavaan businessliiderin rooliin, ovat olemassa.

Huono uutinen on, että monilla HR:n vastuuhenkilöillä on vankka T-kirjaimen jalka, mutta vain ohut hattu sen päällä; syvä kokemus HR-toiminnosta, mutta vähäinen kokemus liiketoiminnasta. Hälyttävä uutinen on, että usein HR elää kuplassaan ja vaalii vanhaa käsitystä HR:n funktioroolista. Toimitusjohtajan, joka haluaa organisaationsa onnistuvan 3.0-toimintaympäristössä, pitää itse ottaa 3.0-tasoinen johtamisrooli. Siihen CEO tarvitsee HR 3.0-tasoista toimintoa, joka pystyy kytkemään talentin saumattomasti arvon luomiseen.

HR tekee muutoksesta täsmätransformaation

Kun HR pystyy kytkemään talentin arvon eksponentiaaliseen kasvattamiseen, se samalla konkretisoi organisaatiotason muutoksen roolitason täsmäkehittämiseksi. Lääketiede on jo todistanut, kuinka paljon nopeampaa, ketterämpää, taloudellisempaa ja vähemmän tuskaista täsmäkirurgia on avoleikkaukseen verrattuna. Täsmätransformaatio – precision transformation – muuttaa muutoksen. Kurittavasta pakkopaidasta tulee kiehtova halaus.  

Kirjoittaja Tero J. Kauppinen on toiminut yli neljä vuosikymmentä kansainvälisen liikkeenjohdon konsulttina. Hänet on nimetty suurten pörssiyhtiöiden toimesta kahden eniten suomalaiseen johtamiseen vaikuttaneiden gurujen joukkoon ja hänen vuonna 1976 perustamansa yritys VIA Group on valittu vuonna 2020 Euroopan Top Ten HR Consulting -yhtiöksi.

Katso, miten HR voi kehittyä Value Coachiksi ja mitä arvoa EXPONENTIAL™ -ajattelu voi tuoda teille: 

Kaupallinen yhteistyö