Messu- ja myyntimatkat vaihtuvat todelliseksi digiloikaksi

Koronapandemia on vienyt tielle, josta ei ole enää paluuta entiseen. Maailma mullistuu myös myynnissä ja markkinoinnissa, jossa asiakkaat on hurmattava perinteisten messu- ja myyntitapaamisten sijaan digitaalisesti – ja entistä useammin heti ensi silmäyksellä.

Messu- ja myyntimatkat vaihtuvat todelliseksi digiloikaksi

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen työpäivät ovat kuluneet viimeiset puoli vuotta enimmäkseen läppärin ja puhelimen ääressä. Samalla on odotettu päivää, jolloin pandemia helpottaa ja myyntityössä päästäisiin takaisin tuttuihin rutiineihin ja tapaamaan asiakkaita myös kasvotusten.

Tuota päivää on kuitenkin turha odotella, vakuuttavat digitaalisen markkinoinnin asiantuntijayritys ID BBN:n kehitysjohtaja Matti Aalto-Setälä ja ohjelmistotalo Oraclen Solution Engineering Senior Manager Mari Turhanen.  He painottavat, että pandemia jättää pysyvät jäljet toimintakulttuuriin ja kohtaamisten merkitys korostuu.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisilla onkin nyt edessään digitaalisten työkalujen opiskelu ja käyttöönotto. Samalla on omaksuttava uusi tapa toimia. 

– Digitalisoitumisesta on puhuttu jo kaksikymmentä vuotta ja koronan myötä se on nyt totta. Siihen panostaneet yritykset tekevät tulosta muita paremmin, Aalto-Setälä toteaa.

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisilla on nyt edessään digitaalisten työkalujen opiskelu ja käyttöönotto. Samalla menevät uusiksi myös työtavat, kun asiakkaat on vakuutettava perinteisen myyntitapaamisten sijaan jo verkossa, painottaa ID BBN:n kehitysjohtaja Matti Aalto-Setälä.

Teknologia, toimintatavat ja prosessit uusiksi

Kokenut asiantuntijakaksikko on auttanut monia suomalaisia suuryrityksiä digitalisaation haasteissa ja digiajan b-to-b-myyntiä ohjaavatkin kuulemma kuluttajamarkkinoilta tutuksi tulleet draiverit. Pitkien asiakassuhteiden sijaan nyt vertaillaan jatkuvasti eri vaihtoehtoja. Samalla kynnys vaihtaa palveluntarjoajaa on tullut yhden klikkauksen päähän.

Aalto-Setälän mukaan myyjän on ymmärrettävä asiakkaan tarpeet koko asiakaspolun aikana ja vastattava niihin oikeilla viesteillä. Se taas edellyttää, että asiakas ja hänen tarpeensa tunnetaan entistä paremmin. Samalla on opittava lukemaan myös asiakkaan digikäytöstä.

Monessa yrityksessä on toki pyritty kääntämään kelloja digiaikaan. Perinteisten markkinointimateriaalien vieminen verkkoon tai asiakastilaisuuksien vaihtaminen webinaareiksi ovat kuitenkin vain pintaraapaisuja, hän tähdentää.

– Muutokseen tarvitaan uutta teknologiaa ja työkaluja, mutta myös toimintakulttuurien ja prosessien uudistamista, Mari Turhanen toteaa.

ID BBN ja Oracle ovat tehneet digimarkkinointiratkaisuissa yhteistyötä jo vuosia. Samalla on korostunut projektien huolellisen ja suunnitelmallisen toteutuksen merkitys.

– Perinteisessä markkinoinnissa yksittäinen myyjä voi menettää osaamattomuutensa tai virheellisen viestin takia muutaman asiakkaan. Digimarkkinoinnissa yksi iso brändikolhu voi karkottaa hetkessä leijonanosan asiakkaista, Mari Turhanen muistuttaa.   

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

ID BBN / Oracle Finland

ID BBN / Oracle Finland

ID BBN • Moderniin B2B markkinointiin ja markkinoinnin teknologiaan erikoistunut toimisto • Toimipisteet Helsingissä ja Turussa • Liikevaihto: 3,6 MEUR • Henkilöstö: 40 ORACLE FINLAND • Osa maailman kolmanneksi suurinta ohjelmistotaloa • Tarjoaa yritysohjelmistoja ja -ratkaisuja sekä pilvipalveluja • Henkilöstöä 206