Aihepiirit
23.06.2022

Fastighetsförmedling med hjärta i skärgården

Fastighetsförmedling med hjärta i skärgården

Bygden och dess drivande krafter är lika bekanta för oss som våra egna fickor. Vi är handlingskraftiga ända ut i den yttre skärgården, säger Rabbe Holmberg, VD vid Åbolands Fastigheter. För Rabbe Holmberg är skärgården en hemvan omgivning. Han bor själv på ett skärgårdshemman i Pargas södra skärgård som gått i släkten i över 120 år och har därför god kännedom om skärgårdsliv och traditioner. Han har med egna ögon sett hur skärgården utvecklats och förändrats från 1950-talet fram till våra dagar.

Holmberg som till utbildningen är politices magister och auktoriserad fastighetsmäklare kom till Åbolands Fastigheter år 1995. Sedan 1999 äger och driver han företaget som i år firar 30-årsjubileum. Kontoret finns i Pargas centrum och marknadsområdet är hela Åboland, omfattande hela nuvarande Pargas och Kimitoön. Ett litet sidokontor finns också i Dalsbruk. Åbolands fastigheter har också kunder från andra håll i landet och från Sverige som vill ha service på svenska. Alla som jobbar i företaget är bosatta på området och har svenska som modersmål.

– Vi som jobbar här brinner för skärgården och vi gör vårt yttersta för att hjälpa våra kunder att hitta ett hem, en stuga eller en tomt där de kan slå sig ner och trivas konstaterar Holmberg.

 Att vara fastighetsmäklare i skärgården kräver ett brett kunnande, med tanke på variationen mellan olika områden och fastighetstyper. Det finns allt från tomter och stugor till lägenhetsaktier och egnahemshus, både på fastlandet och ute på öarna. Åbolands Fastigheter når objekten med bil eller båt. Företaget äger tre båtar som är i ständig användning på olika håll i skärgården. 

– Det är nödvändigt eftersom många av våra objekt ligger ute på holmarna. I dag har jag varit ute på Korpo, berättar Holmberg.

Byt livsstil och bli skäribo!

För Holmberg är det viktigt att vara med och utveckla skärgården på ett litet hörn genom att välkomna nya invånare och fritidsinvånare till området.

– Skärgården är ett fantastiskt ställe att bo på och Pargas och Kimito är idealiska område för finlandssvenskar för att man kan leva sitt liv på sitt modersmål här. All service med daghem och skolor, hälsovård, kultur och idrottsplatser finns nära. I Pargas finns gott om arbetsplatser och man kan också pendla till Åbo för jobb. Men skärgården finns ju till för alla som söker vacker natur, samhörighet och en lite lugnare livsrytm än i storstan. Också längre ut i skärgården är det underbart att bo, bara förbindelserna fungerar eller om man är färdig att anpassa sig till båtliv och nya sätt att röra sig på och uppleva vardagen, funderar Holmberg.

Rabbe Holmberg, VD vid Åbolands Fastigheter på väg ut på uppdrag.

Distansjobb möjliggör dröm 

Vid Åbolands Fastigheter har de senaste åren varit livliga. Coronatiden ökade intresset för allt det vackra och värdefulla i hemlandet, och trots att restriktionerna har lättat är intresset för tomter, hem och stugor i skärgården fortfarande stort. Företaget har anställt ny personal och satsar på marknadsföring för att möta behovet. 

– För oss som mäklare gäller det förstås att känna till hur vi ska värdera skärgårdsobjekt och sälja dem på bästa sätt och att sköta byråkrati och juridik i aktie- och fastighetsaffärer. Men vår uppgift i kundservicen är mycket vidare än så. Vi hjälper också människor att lära sig lite om skärgårdsliv. För en del som söker hem här kan det vara alldeles nytt. Det finns många nya saker att tänka på som placering av byggnader vid stranden, båtplats, färjor, farleder och vindförhållanden, säger Holmberg. Flera kunder söker fritidsbostad som kan fungera som ett andra hem. Nuförtiden kan många som har stuga i skärgården också bo och jobba i där åtminstone på deltid när det finns goda förbindelser och fungerande nät, konstaterar Holmberg.

Njuter av att göra husköp enklare för kunden

För Rabbe Holmberg kombineras många saker som han njuter av i jobbet som fastighetsmäklare.

– I det här jobbet får man syssla med juridik och kombinera ekonomi med marknadsföring och sociala kontakter. Jag njuter när min expertis, erfarenhet och lokalkunskap kommer till nytta och jag upplever att jag lyckas göra vardagen lättare för mina kunder. Det här ett jobb som blir lite som en livsstil. När jag styr båten ut bland holmarna mot nya objekt får jag dessutom vara just där jag trivs allra bäst, ute på havet i Åbolands enastående skärgård, poängterar Holmberg.

Text: Pia Iisaho

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Åbolands Fastigheter / Turunmaan Kiinteistöt

Åbolands Fastigheter / Turunmaan Kiinteistöt

Fastighetsförmedling och disponenttjänster i Pargas och skärgården

Drömmer du om en livsstilsförändring? Längtar du efter ett nytt hem eller eget företag? Kanske vill du jobba på distans från en inbjudande skärgårdsmiljö?

Vi är en fastighets- och disponentbyrå med särskild kompetens inom hem och affärsutrymmen i skärgården: hus, lägenheter, villor, stugor, tomter ute på öarna, affärslokaler och gårdar. Vi säljer fastigheter och tar hand om dem!

I Pargas centrum arbetar 4 fastighetsförmedlare och 3 disponenter tätt tillsammans under samma tak. Vi betjänar på svenska och finska.

VI GÖR DET LÄTT FÖR VÅRA KUNDER!

Kiinteistönvälitys ja isännöintipalvelut Paraisilla ja saaristossa

Harkitsetko elämänmuutosta? Etsitkö uutta kotia tai toimitilaa yrityksellesi? Ehkä kaipaat uusia maisemia vapaa-ajalle? Tai etätöihin saariston kallioisille rannoille?

Olemme kiinteistönvälitys- ja isännöintitoimisto, jonka asiantuntijuuden kulmakivenä ovat saaristokohteet: kodit keskustayksiöistä maatiloihin, loma-asunnot talviasuttavista huviloista mummonmökkeihin ja saaritontteihin... liike- ja toimitiloja unohtamatta. Välitämme kiinteistöjä ja isännöimme taloyhtiöitä!

Paraisten keskustassa, saman katon alla työskentelee neljä kiinteistönvälittäjää ja kolme isännöitsijää tiiviissä yhteistyössä. Palvelemme ruotsiksi ja suomeksi.

TEEMME ASUNTOASIAT HELPOKSI ASIAKKAILLEMME!

Artikkelin asiantuntijat

Rabbe Holmberg

VD, Åbolands Fastigheter

Yhteystiedot

Strandvägen 24, 21600 Pargas tel. 040 557 4024

Åbolands Fastigheter / Turunmaan Kiinteistöt somessa