23.06.2022

Vapen och knivar av toppkvalitet

Jag stiger in i Finn Enterprise vapenaffär i Kronohagen i Helsingfors och baxnar. Taket och väggarna är beklädda med väderbitna plankor och runt väggen hänger uppstoppade djur, djurhorn, foton med jaktmotiv och massor av fina samlarvapen. Jag ser vildsvins, älg- och rådjurshuvud, en uppstoppad mård och mink och många uppstoppade fåglar. Vapenhandlaren William Wadstein skakar hand med mig medan han packar ner ett jaktvapen i en stor trälåda med vana, omsorgsfulla tag.

Vapenhandlaren William Wadstein visar upp en deaktiverad Suomi-maskinpistol. I affären finns ett brett sortiment av högkvalitativa knivar.
Vapenhandlaren William Wadstein visar upp en deaktiverad Suomi-maskinpistol. I affären finns ett brett sortiment av högkvalitativa knivar.

Jag sålde nyss ett sådant här tyskt kombinationsvapen, eller en drilling som den också heter. Den har två hagelpipor upptill och en kulpipa nertill. Den här är av högsta kvalitet, som allt här i affären, säger Wadstein. 

Familjeföretaget Finn Enterprise består av två butiker med dörrarna intill varandra. På vapensidan finns ett omfattande sortiment av jakt- och sportvapen, och jaktutrustning som patroner av olika kalibrar, putsgarnityrer, vapentransportlådor, vapenfodral, vapenremmar och optik med vapenkikare och kikare. Affären bjuder på allt som en jägare kan behöva, utom kläder. 

– Allt som vi har är av toppkvalitet. Vi beställer våra varor från europeiska   företag och vi brukar säga att gränsen för våra leverantörer går norr om Alperna. Om man vill ha billiga dussinvaror ska man inte komma hit! Vi säljer vapen och tillbehör till jägare som söker utrustning av pålitlig kvalitet och till samlare som letar efter dyrgripar, betonar Wadstein.

Wadstein nämner vapentransportlådorna som ett exempel på kvalitetsvara.   

– Våra vapentransportlådor är handgjorda i Tyskland. De är idealiska vid flygresor för de håller att köras över med bil. 

Finn Enterprise erbjuder mångsidig jaktutrustning och knivar. ”Min pappa startade Finn Enterprise år 1960. Jag kom ut ur militären år 1969 och efter det har jag varit här varje dag”, säger Wadstein.

Erfarenhet ger expertis

William Wadstein har jagat hela sitt liv och hela familjen Wadstein är ivriga jägare. Pappa William har tagit de numera vuxna barnen Wilhelm och Wilhelmina med ut i skogen sedan de var barn och Wilhelmina är framgångsrik sportskytt. 

Egen erfarenhet ger expertis som man gärna delar med sig av, säger Wadstein. 

– Lång erfarenhet som jägare och vapenhandlare kommer väl till pass i kundservicen. Vi finns till här för att hjälpa våra kunder att finna rätt vapenmärke eller –modell och exakt den utrustning hen behöver. 

Wadstein kan ge goda råd för hur man ska gå tillväga exempelvis med släktvapen vid stugan och Finn Enterprise köper också upp vapen från sterbhus.

Specialbeställningar på kundens villkor

Finn Enterprise bjuder på restaurering av vapen, reservdelar samt expertis och hjälp för kunder som vill skräddarsy egna vapen. Vapenmodellerna finns att se i butiken och kunden kan ge önskemål kring material, utsmyckning och ingravering.

– Vi lyssnar på kundens önskemål och gör skisser och planerar material i samråd med våra leverantörer, förklarar Wadstein. 

Knivar och samlarvapen från världskriget

Vid Finn Enterprise knivaffär som drivs av Williams bror Mark Wadstein finns ett brett sortiment knivar och begagnade samlarvapen.  

– Vi har det bredaste urvalet kvalitetsknivar i Finland. Vi har hundratals olika knivar som vi köper upp i Europa och Nordamerika. Vi erbjuder bruksknivar med framstående design och samlarknivar av högsta kvalitet, säger Mark Wadstein. 

Finn Enterprise säljer som enda instans i Finland deaktiverade maskinpistoler, såkallade 
Deko-vapen, som användes under andra världskriget och efter kriget i armén. Finn Enterprise har låtit deaktivera vapnen i samråd med Polisstyrelsen och varje vapen har ett eget serienummer samt ett deaktiveringsbevis. 

– Soldaten Rokka bar en sådan här ”Suomi-konepistooli” i filmen Okänd soldat. När vapnen blev föråldrade efter andra världskriget avskaffade militären dem, och då de såldes bort köpte vi upp de flesta. Många som har en släkting som varit med i kriget köper ett Deko-vapen som minne eller som heder till dem som stred vid fronten, berättar Mark Wadstein.

Myndigheterna är viktig kund

Finn Enterprise bedriver också aktivt samarbete med myndigheterna. Man levererar bland annat handklovar och spikmattor till polisen. 

– Vi representerar ett välkänt handklovsföretag och vi importerar viktig specialutrustning som utnyttjas hos polisen. Bland annat står vi för de spikmattor som polisen använder för att stoppa fordon med, redogör William Wadstein. 

Text: Pia Iisaho

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Finn Enterprise

Finn Enterprise

Hos oss hittar du ett omfattande sortiment av jakt- och sportvapen samt optik och samlarvapen. Till försäljning har vi också ett brett sortiment av begagnade vapen i bra skick samt knivar.

Myymme metsästysaseita ja -tarvikkeita sekä veitsiä. Yritys on perustettu vuonna 1960. Laatuvalikoimaamme voit tutustua internetsivuillamme tai tulemalla liikkeeseemme.

Artikkelin asiantuntijat

William Wadstein

VD, Oy Finn Enterprise Ltd

Yhteystiedot

Pohjoisranta 22, Helsinki Tel. +358-9-135-1358william.wadstein@finnenterprise.fi