Aihepiirit
05.03.2019

Nordlig magi i Enontekis

Enontekis (på finska Enontekiö), som ligger i Finska armen vid norska och svenska gränsen, är till ytan den tredje största kommunen i Finland. Inom dess territorium finns över hälften av alla fjäll i Finland och alla toppar över 1000 meter. De mest kända av dessa är Saana och Halti i Kilpisjärvi.

– Enontekis namn härrör från den plats där enoerna, dvs. älvarna börjar. Muonio-Torne älv börjar i sjön Kilpisjärvi och Ounasjoki har sin början i sjön Ounasjärvi. Enontekis kommuns vackra centralort Hetta är belägen vid Ounasjärvis strand. Hetta har ca 800 invånare. Totalt har Enontekis ca 1900 invånare, berättar utvecklingschefen i Enontekis kommun Hannu Autto.

Enontekis är känt för sina stora, karakteristiska vildmarksområden och är också ett populärt resmål för naturturister. Av kommunens areal är över 70 % nationalpark- och naturreservatområden, vildmarksområden och skyddsområden av olika grad. Den nordligaste delen av Pallas-Yllästunturi nationalpark ligger i Enontekis. Hetta-Pallas-leden i nationalparken är ett populärt vandringsmål. 

– De omfattande arktiska vildmarksområdena är en investering för framtiden och deras popularitet verkar öka för varje år. Å andra sidan är vi mitt på Nordkalotten. Till ishavet och städerna vid den norska kusten, såsom Tromsø och Alta, är det bara ett par timmars resa från Enontekis. 

Norska turister och trafikströmmar påverkar de facto Enontekis vardag på många sätt. Flygplatserna i Tromsø och Alta är kommunens närflygplatser. 

– I synnerhet på sommaren är vi en ”Gateway to the Arctic Sea”, varför vi har en relativt stark sommarsäsong. Norrmännen känner väl till Enontekis och i synnerhet sjön Kilpisjärvi. Enontekis egen flygplats ger oss varje vintersäsong ca 25 000 internationella turister. Flygplatsen tillför årligen den regionala ekonomin ca 4,2 miljoner euro, vilket är en stor summa i en kommun med 2000 invånare, konstaterar Autto.

Satsning på hållbara värdekedjor 

Internationalism och kulturell mångfald är enontekisk vardag i samernas ursprungsregion. Den gemensamma landsgränsen med Sverige och Norge uppgår till över 450 km. I Norge är grannkommunerna Storfjord, Kåfjord och Kautokeino och på svenska sidan Kiruna kommun. Storfjord är också vänort till Enontekis. Grannkommunerna i söder är Muonio och Kittilä och i öster Enare. 

”De omfattande arktiska vildmarksområdena är en investering för framtiden och deras popularitet verkar öka för varje år.”

– Turismen är vår spetsbransch, i dess kölvatten utvecklas renhushållning och naturnäringar, tjänster samt förädlingsverksamhet i mindre skala. Här lever vi av turism och renskötsel. Turismen har en stark betoning på naturupplevelser. De grundläggande värdena för Enontekis kommun är just natur, hälsa och samarbete. Vi hör till det särskilda renskötselområdet och samernas hembygdsområde, vilket färglägger livet i Enontekis på många sätt. I mångas ögon ser vår vardag mycket exotisk ut, säger Autto.

Enontekis kommun har som första lappländska kommun anslutit sig till de kolneutrala kommunerna, det s.k. HINKU-nätverket. Målet är att minska koldioxidutsläppen med 80 procent fram till år 2030. 

– Detta inverkar på våra investeringar under de kommande åren. I skyddsområdena strävar vi efter att trygga lokal ekologisk hållbarhet. Till exempel strävar vi i egenskap av HINKU-kommun efter att dra vårt strå till stacken vad gäller lösningen på de globala miljöproblemen.

I närheten av Hetta by planeras ett nytt turistområde mellan Pallas-Yllästunturi nationalpark och Pöyrisjärvi vildmarksområde. Vid planeringen av området letar man efter värdekedjor som är så hållbara som möjligt. Det är viktigt för Enontekis att planera med omsorg för nästa generation. 

– Genom att stöda ett lokalt tjänsteutbud med hög servicenivå året runt eftersträvar vi att mindre turismvolymer ska räcka till för ekonomisk lönsamhet och arbetsplatser året runt. Enontekis lämnar sin viktigaste attraktionsfaktor, den arktiska naturen, i gott skick till kommande generationer. Dess attraktion kommer fortfarande att öka under de kommande decennierna. Samtidigt ser vi till att följande generation har goda förutsättningar för att leva och idka företagsamhet i regionen. Det är också viktigt att vårda enontekisbornas eget förhållande till naturen och att fortsätta traditionen. Kommunens anställda schemalägger ofta sin semester till de bästa pimpelfisketiderna på våren och till jakt- och bärplockningstiden på hösten. Jag tror att detta sker i ganska få kommuner nuförtiden, påpekar Autto. Text: Kati Keturi

enontekio.fi

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Enontekiön kunta

Enontekiön kunta

• Suomen kolmanneksi suurin kunta• Asukkaita n. 1900 ihmistä• Pinta-ala 8 391,35 km2, vesistöjä 438,44 km2<BR><BR>Enontekis kommun• Finlands tredje största kommun• Invånarantal ca 1 900 personer• Areal 8 391,35 km², vattendrag 438,44 km² • Största tätorten Hetta, som har 800 invånare