International

10.03.2022

Finsk spajätte får nya vänner i Sverige

Semester på hemmaplan! Pandemin har ändrat vårt beteende, vi spenderar mer tid än någonsin i våra hem. Ett spabad behöver inte kosta mer än en solsemester.

Finsk spajätte får nya vänner i Sverige

– Vi åker på semester en vecka och sedan är det över, ett spabad är en investering som ger dig en guldkant i vardagen i många år framöver, säger Niklas Levin.

Som verkställande direktör för en av Sveriges största grossister av spabad, swimspas och inomhusbad tror han att efterfrågan på spabad ökar ytterligare i och med samarbetet med finska Novitek.

Novitek som är marknadsledare i Finland exporterar sedan tidigare till Norge, Tyskland och Nederländerna. Med eget varumärke är Novitek nykomlingar i Sverige.

Swebad säljer uppskattningsvis 3 500 spabad om året, det är mer än en femtedel av den totala försäljningen av spabad i Sverige. Målet är att bli störst på marknaden.

Novitek bygger bad i Salo i västra Finland. Från fabriken är det en halv timmes bilresa till Åbo och ungefär en timme till Helsingfors i söder. Närheten till Sverige är en logistisk fördel.

– Önskar man som svensk kund skräddarsy ett spabad är leveranstiden avsevärt kortare jämfört med produkter som tillverkas i Kina eller USA, säger Niklas Levin.

Swebad har ett hundratal spabad från Novitek på lager för direktleverans. Leveranstiden för skräddarsydda samt ej lagerförda bad är ca 4–8 veckor.

– Noviteks produkter är snygga, slitstarka och väldigt bra isolerade. De har tagits fram för ställvis karga förhållanden i hemlandet och ska därför fungera i alla nordiska väder.

Värmeisoleringen Finnfoam som används är extruderad polystyren. Den behåller sin isolerande förmåga även i krävande förhållanden.

Också vid Novitek gläds man över samarbetet med Swebad. Företagen har samma typ av värderingar, visioner och idéer.

– Swebad kan den lokala marknaden. Vår förhoppning är att vi tillsammans kan göra Swebad störst i Sverige, säger Samuli Mäkelä som ansvarar för exporten vid Novitek.

Han har jobbat sju år vid Novitek och upplevt en enorm framgång. 

– Bara de senaste två åren har personalen hos oss ökat från 20 till cirka 160, säger Samuli Mäkelä.

Både Samuli Mäkelä och Niklas Levin understryker att verksamheten ska vara personlig och hållbar för både kunder och anställda. 

– Det ska också vara tryggt att handla och jobba hos oss, säger Levin och 
Mäkelä.

Passar alla 

I vanliga fall räcker normalt underhåll långt men om kunden behöver kontakta servicen är hjälpen snabbt på plats. Novitek och Swebad har ett landsomfattande servicenätverk vilket är en styrka som skapar trygghet hos kunden, vilket Niklas Levin säger är en klar konkurrensfördel. 

Frågor uppstår förstås innan köp. Vilken modell ska jag välja, var kan spabadet installeras och vem gör det? Vad kräver ett spabad för skötsel? Hur går man lämpligast i badet? 

– Spabad är ingen lyxprodukt, men det ger lyxkänsla i vardagen att ha spabad hemma, säger Niklas Levin.

Spabad passar alla – barnfamiljer, ensamstående och äldre par. 

– Man kan börja med att titta på vår hemsida. Där finns flera olika guider. Vi har tre anställda som sitter på serviceavdelningen för att hjälpa kunder med allt från vilken modell de ska välja till frågor om vattenvård och reservdelar.

Bor du i villa med trädgård finns det ett par saker att ha i åtanke. Framförallt behöver spabadet stå på en stadig grund. Spabadet behöver el och det är egentligen de enda du behöver ta hjälp av fackman med. Det ska även finnas tillgång till vatten för enkel påfyllnad av ditt spabad. Utöver det är det lite mer praktiska frågor såsom var man ska placera trappan, se till att det finns en naturlig plats för att lägga ifrån sig handduken samt att bygga upp någon sorts skydd mot vind och nyfikna grannar.

– Det blir många frågor och svåra beslut! Hur mycket massage vill jag ha, hur påverkar isoleringen badets energiförbrukning och framförallt – kan jag koppla upp mitt spabad mot wifi? säger Niklas Levin.

På Novitek säger Samuli Mäkelä att företaget levererat spabad med lastbil och helikopter och installerat bad på alla möjliga ställen, även på bryggor. 

– Nästan inget är omöjligt men alla platser rekommenderar jag inte, säger Mäkelä och ler.

På marknaden finns flera tiotals varumärken och ännu flera modeller. Samuli Mäkelä har ett tips för kunden som överväger olika alternativ.

– Öppna serviceluckan och titta själv. Rör och kablar ska sitta stabilt och isoleringen vara bra. Jag har sett överraskande mycket bubbelplast på fel ställen, säger Samuli Mäkelä.

Text: Tommy Pohjola

swebad.se

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Novitek

Novitek

Finska spabad utan avkall på kvalitet.

Alla Novitek-spabad planeras och tillverkas i Finland efter växlande nordiska väderförhållanden.

• Omsättning: 23 400 000 €
• Antal anställda: 162
• Verksamhetsområde: Spabad
• Huvudmarknad: Norden/Europa
• Export 16%

Artikkelin asiantuntijat

Niklas Levin

verkställande direktör, Swebad AB

Samuli Mäkelä

export, Novitek

Yhteystiedot

Tehdaskatu 724100 Salo, Finland Export: +358 40 147 3031mail@novitek.fi