Toppmärket för snäckväxlar söker tillväxt även i Sverige

Qtec Engineering i Lembois nära Tammerfors har etablerat sig som en av de viktigaste leverantörerna av snäckväxlar i Finland. Nu söker företaget fotfäste för sina KMI Kinematics-produkter även i andra länder i Norden och framför allt i Sverige.

Toppmärket för snäckväxlar söker tillväxt även i Sverige

När kugghjul och lager i en lyftkran, transportanordning, industripress eller till exempel ett vändbart arbetsbord börjar knäppa hör kunden ofta av sig till Qtec Engineering i Lembois.

Detta expertföretag som grundades 2011 är representant för världens största tillverkare av snäckväxlar, KMI Kinematics, i Finland. Bolagets kunder kommer i huvudsak från Finland, men fokus riktas alltmer även mot exportmarknaden och framför allt mot Sverige.

– Det finns mycket potential i Sverige. Därför är det hög tid att få hit KMI Kinematics produkter som tekniskt och kvalitetsmässigt är absolut toppklass i branschen, konstaterar Qtec Engineers verkställande direktör Marko Sorvamaa.

Företaget kommer att börja med direkta kunder men det finns även planer på att hitta en lokal representant för KMI Kinematics produkter.

Expertis för kundens bästa

Användningsändamålen för snäckväxlar blir alltmer mångsidigare och det syns också hos Qtec Engineering. En del av växlarna och komponenterna i dem används till mycket speciella ändamål. Vikten på snäckväxlar varierar också från 20 kg till 800 kg.

Den tekniska fördelen med KMI-växlar är den timglasformade maskaxeln, vilket ger dem en mångdubbel vrid- och bromskraft jämfört med traditionella modeller.

– Vi satsar på smidig kundorienterad service och stark kompetens. I stället för att enbart leverera komponenter är vi ofta med redan vid planeringsskedet. Det skapar också äkta mervärde för kunden, tillägger Sorvamaa.

Text: Timo Sormunen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Qtec Engineering Ab

Qtec Engineering Ab

KMI Kinematics är världens största tillverkare av slew drives (snäckväxlar). Produktkatalogen omfattar ett enormt utbud av slew drives, från traditionella modeller till högspecialiserade varianter. KMI:s slew drives bygger på ett patenterat snäckhjul av timglastyp som ger mångfaldigt större lyft- och vridmoment jämfört med traditionella modeller med rakt snäckhjul. Timglashjul har beroende på modell 5–11 kuggar i kontakt samtidigt. Detta ger fantastisk prestanda och precision.

- Grundades 2011
- Huvudprodukter är snäckväxlar och centralsmörjsystem
- Omsättning ca 1,0 miljoner euro
- Dotterbolaget Rotozi Oy tillverkar skoprotator

Artikkelin asiantuntijat

Marko Sorvamaa

verkställande direktör, Qtec Engineering Oy

Yhteystiedot

Kukonkorventie 5, dörr 333880 Lempäälä, Finland Tfn +358 20 734 7280info@qtec.fi