Kostnadseffektivitet och bildkvalitet som livesändningarnas trumfkort

Den snabbt utvecklande tv-tekniken och de allt högre kvalitetskraven på sändningarna har pressat många traditionella produktionshus till ett trängt läge. För SUORA Broadcast som är specialiserat på sportsändningar har det däremot möjliggjort ökad tillväxt, där Sverige är företagets nästa steg i expansionen.

SUORA Broadcast sköter de största serieproduktionerna av livesport i Finland.  Bolaget tror att ett högklassigt och för kunden kostnadseffektivt produktionssätt intresserar även svenska kunder.
SUORA Broadcast sköter de största serieproduktionerna av livesport i Finland. Bolaget tror att ett högklassigt och för kunden kostnadseffektivt produktionssätt intresserar även svenska kunder.

Olika sportevenemang sänds i dag live till hemmasoffor som alltmer högklassiga programkoncept. Som bäst erbjuds åskådarna extremt bra bildkvalitet, fina kameravinklar, kommentarer, statistik och informationsgrafik så att åskådarna får till och med en bättre upplevelse än på plats.

I Finland produceras dessa upplevelser oftast av SUORA Broadcast. Produktionsbolaget satsar på branschens nyaste teknik, multikameraproduktion samt ett högklassigt och kostnadseffektivt arbetssätt genomför årligen cirka 2 000 direktsändningar med bland annat ishockey och trav. Samtidigt har företaget kommit att bli en betrodd partner för tv-kanaler och produktionsbolag i Finland samt en klar marknadsledare inom branschen.

Verkställande direktör Johanna Koskela har en tydlig förklaring till framgången.

– Vi är en flexibel aktör som håller produktionskostnaderna för sändningar nere och erbjuder service i olika delar av Finland, konstaterar hon.

Kostnadseffektivitet och bildkvalitet skapar mervärde

Det snabbväxande bolaget håller på att expandera även till den svenska marknaden där kunderna är intresserade av förutom bolagets moderna teknik även det kostnadseffektiva produktionssättet.

– I stället för att flytta på en tung produktionsutrustning och ett stort gäng produktionsspecialister kan vi genomföra livesändningar via distansstyrning. Det minskar resandet och spar på kostnader och miljön. Vår verksamhet är redan nu koldioxidneutral, tillägger Koskela.

Enligt försäljningschef Mikko Pylvänen måste produktionsbolagen i dag kunna erbjuda även progressiv bildkvalitet, eftersom sändningar följs alltmer via internet i stället för via traditionella antennätverk.

– Genom att producera upplevelser för slutkunder skapar vi även bästa möjliga värde för kanaler och innehållsbolag, påminner han.

Text: Timo Sormunen

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

SUORA Broadcast

SUORA Broadcast

– Produktionsbolag, grundat 2012
– Specialiserat på livestreaming och framför allt sportsändningar
– Kontor i Helsingfors och Uleåborg
– Omsättning ca 8,6 miljoner euro
– 50 anställda plus ett antal underleverantörer

Artikkelin asiantuntijat

Johanna Koskela

verkställande direktör, SUORA Broadcast

Mikko Pylvänen

försäljningschef, SUORA Broadcast

Yhteystiedot

Iso Paja, Radiokatu 3 00240 Helsingfors, Finland myynti@suorabroadcast.com

SUORA Broadcast somessa