Ny effektiv handelsled mellan Sverige och Finland

Färjerederiet Stena Lines nya linje för gods och passagerare mellan Nynäshamn och Hangö inledde sin trafik den 1 februari. Hangö hamn är en av linjefartygens viktigaste knutpunkter i södra Finland.

Ny effektiv handelsled mellan Sverige och Finland

Hangö hamn AB:s vd Anders Ahlvik välkomnar Stena Line:
– Den nya linjen utökar våra förbindelser med viktiga marknader i Sverige. Linjen erbjuder en vital rutt västerut för den finska industrin och öppnar ett utmärkt alternativ för svenska företag som bedriver handel med Finland. Hamnen har sedan tidigare flera samarbetspartners i Sverige, men Stockholms industrizon är ett nytt mål.

Hangö hamn består av tre hamndelar. Yttre hamnen är Finlands största bilhamn, Västra hamnen är en utpräglad linjetrafikhamn och Koverhar hamn bedriver bulkverksamhet i tramptrafik. Hangö är ett betydande nav för handelns och industrins produkter, centrum för bilimport och central för export av skogsprodukter. Hamnen har tät frekvens till bland annat Tyskland, Polen och England. 

Stena Lines M/s Urd kör sedan början av februari tre turer i veckan i vardera riktningen. Från och med maj ska också fartyget Stena Gothica trafikera med daglig trafik i båda riktningarna. Överfarten tar knappt tolv timmar. Urd och Stena Gothica är RoPax-färjor med en kapacitet om 1 600 lastmeter och 186 passagerare. 

– Hangö hamn erbjuder dygnet-runt service med minimala vänte- och hanteringstider. Vi tar väl hand om varor och passagerare, betonar Ahlvik.

Smidigt för passagerare

– Resenärer från Finland som vill undvika centrala Stockholms rusning får en ny bekväm passage till Sverige och Norge. Svenska passagerare kommer behändigt vidare från Hangö till Helsingfors och andra stora städer, säger Ahlvik

”Vi strävar ständigt efter att utvidga verksamheten och utöka vår kapacitet att hantera gods”, säger Hangö hamn AB:s vd Anders Ahlvik.

Med sina fina stränder och goda service för turister är den lilla hamnstaden Hangö ett idylliskt mål för livsnjutare.

Mot nya rekord

Före covidpandemin avlöste rekordåren varandra vid Hangö hamn och år 2019 skeppades 6 miljoner ton gods över Hangö. År 2020 lade pandemin sordin på utvecklingen, men i fjol pekade det uppåt igen.

– 2021 var det nästbästa året i hamnens närapå 150-åriga historia, konstaterar Anders Ahlvik. 

Text: Pia Iisaho

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Hangon Satama  Oy / Hangö Hamn Ab

Hangon Satama Oy / Hangö Hamn Ab

- Omsättning: 13,7 miljoner euro
- Anställda: 23 personer
- Affärsområden: hamnverksamhet, logistik
- Huvudsakliga marknadsområden: Europa

Artikkelin asiantuntijat

Anders Ahlvik

Anders Ahlvik

CEO Port of Hanko Ltd

Yhteystiedot

Västra hamn10900 Hangö, Finland HARBOUR OFFICE (8-16 weekdays) Tel: +358 (0)10-2355 000port@portofhanko.fi