Sverige ett självklart stopp på ARNONs internationella resa

Den som går i andras fotspår kommer som bekant aldrig främst. Just därför stakar finska ARNON ut sin egen väg och ett naturligt steg på den internationella resan är att etablera sig i Sverige.

Sverige ett självklart stopp på ARNONs internationella resa

– Vi kommer till Sverige väl förberedda och är väldigt trygga i vår kompetens. Därför känns detta som en självklar utveckling. Vår strategi är att växa tillsammans med våra kunder och partners, säger Harri Lamminen, CEO ARNON.

Att våga utvecklas är nyckeln till alla framgångar, men samtidigt finns det alltför många exempel på företag som gjort fel satsningar i fel miljöer vid fel tillfällen. För ARNON har därför förberedelserna varit minutiösa.

”Den svenska marknaden är inte bara större, den är också mer öppen och lyhörd.”

– Jag vill påstå att vi gjort allt rätt så här långt. Vi är fullt medvetna om att vi inte kommer till ett dukat bord utan måste lita på egen kunskap, kraft och goda referenser. Att lära sig allt om marknaden man vill etablera sig på är en förutsättning för att lyckas, säger Harri Lamminen CEO.

ARNON grundades 1978 och är idag en av Nordens största OEM inom industriell el- och automationslösningar. Omsättningen 2019 var 540 miljoner kronor och man spår en positiv utveckling 2020 med omsättning om cirka 650 miljoner kronor. Huvudkontoret ligger i Tammerfors med filialer i Åbo, Vasa och Kauhava samt även en egen fabrik i Polen. Den finska jätten opererar redan i Sverige genom partnerskap med bland andra ABB, Climeon och Sandvik och vill med en svensk kostym växa ytterligare. Man ser sig definitivt som mycket mer än ett renodlat el- och automationsföretag. 

– Den svenska marknaden är inte bara större, den är också mer öppen och lyhörd. Vi har ett koncept som bygger på väldigt nära samarbeten med våra partners och jag upplever att man genom gemensam utveckling skapar ett optimerat resultat.

ARNONs affärsområden sträcker från avancerad intelligent systemintegrering till lösningar som innefattar elektrisk automation och skräddarsydda automationssystem. Utveckling och framtagande sker internt på företagets olika avdelningar och alltid i nära samarbete med kunden som oftast är kopplad till tjänster inom sektorerna marin, energi, gruvdrift, industriell automation och förnybar energi. Ord som genomsyrar såväl den interna som externa kommunikationen är ingenjörskonst, utbildning och integrering. Art of Automation är ARNONs ledord och slogan.

– Vi har alltid haft som målsättning att vara ett företag som växer tillsammans med vår uppdragsgivare. Kalla det gärna för partnerskap då vi eftersträvar betydligt mer än en traditionell relation mellan kund och uppdragsgivare. Det leder till långsiktiga samarbeten, kontinuitet och respekt, säger Harri Lamminen och understryker att Arnon fyller en funktion för såväl maskintillverkare och systemleverantörer. 

Etableringen i Sverige tog sin början genom kontakt med Climeon; ett företag baserat strax utanför Stockholm som grundades 2011 och som har utvecklat en teknik som konverterar överskottsvärme från industrier och lågtempererad geotermisk värme till elektricitet. Samarbetet har lett till ett djupt partnerskap och Arnon förbereder för att snabbt kunna skala upp tillverkningen och även integrera sina andra affärsområden.

”Det är väldigt lätt att vara trygg hemma, men vågar man inte öppna dörren till resten av världen så tar andra över.”

– Med den här etableringen vill jag påstå att vi snabbt ska lära oss den svenska företagskulturen och veta vad marknaden efterfrågar. Med vår erfarne säljdirektör Jörgen Hedström ombord skapar vi förutsättningar för en snabb och tydlig etablering. Istället för att se oss som ett finskt bolag som exporterar varor och tjänster till Sverige så vill vi att marknaden ska se oss som en svensk aktör då ”business is local”. Det ger oss en stabil grund och mer trygghet för våra kunder.

CEO Harri Lamminen menar att man genom etableringen egentligen bara gör det som är nödvändigt. 

– Det är väldigt lätt att vara trygg hemma, men vågar man inte öppna dörren till resten av världen så tar andra över. Vi har inte för avsikt att stå vid sidan och titta på. Det är vi och vårt koncept för bra för. 

Harri Lamminen

Hur ser du på er etablering i Sverige om 3 år?

– Även om vi inte räds utmaningen så är vi väldigt ödmjuka inför den. Målsättningen är att den svenska organisationen ska ha växt till fler än 100 personer och omsättningen ska estimeras till 250 miljoner kronor. Vi ser att Sverige kommer vara den snabbast växande marknaden för ARNON.

Sverige idag – vad blir nästa steg för ARNON?

– Självfallet har vi en långsiktig plan, men just nu är allt fokus på Sverige. Det räcker gott och väl. Målet är att ha en egen fabrik under våren och en väl fungerande organisation under 2020.

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Arnon

Arnon