Aihepiirit
21.06.2022

Unik äppelmust, andelsjordbruk och 100-årsmust

Öfvergårds är en innovativ äppelträdgård i Tjudö på Åland. Gården drivs av Anna och Jan Alm, som odlar och förädlar äppel till prisbelönta sortrena äppelmuster.

Unik äppelmust,  andelsjordbruk  och 100-årsmust

För att fira Ålands 100 år av självstyre och involvera hela Finland finns ett äppelträd för alla Finlands 107 städer hos Öfvergårds. Besökare kan komma och titta på sin hemorts äppelträd. Äppelsorten heter Zonga, som är en allergivänlig äppelsort. Av äpplena pressar man en speciell jubileumsmust.

Öfvergårds är Ålands enda andelsjordbruk. Du kan hyra ett eller flera äppelträd, som blir professionellt omskötta av Jan och Anna. Som andelsägare kan du följa med gårdens händelser via nyhetsbrev och sociala medier. När det är dags att skörda åker du till gården och plockar dina egna äppel. 

Kaupallinen yhteistyö

Organisaation tiedot

Öfvergårds

Öfvergårds

Välkommen till Öfvergårds!

Vi är Anna och Jan Alm, äppelodlare på Öfvergårds i Tjudö, Ålands äppelrike.

Här, i Finlands äppelträdgård odlar och förädlar vi våra egna äppel till prisvinnande sortrena äppelmuster, äppelglögg, picklade äppelskott och andra delikatesser.

2014 kom en hagelskur som förstörde hela skörden. Det var ett hårt slag men blev startskottet till att utveckla gården från en traditionell äppelodling till ett innovativt och kreativt företag som satsar på mathantverksmässig förädling av gårdens egna äppel, gårdsturism samt Ålands hittills enda andelsjordbruk.

Det åländska skärgårdsklimatet, med lång sval vår, långa ljusa sommarnätter och höstens varma dagar och kyliga nätter, gör att frukten blir extra smakrik och det gör att våra förädlade produkter sticker ut smakmässigt. Det här är småskaligt hantverk där vi har kontroll över hela kedjan – från jord till bord.

Yhteystiedot

Vesterbacken 76, 22330 Tjudö+358 457 342 12 67 Jan, +358 457 59 57 757 Anna info@ofvergards.ax

Öfvergårds somessa