Legalett on terveen talon perusta

Radon- ja sisäilmaongelmat ovat edelleen monen pientaloasukkaan riesana, vaikka niiden luultiin olevan jo historiaa. Yksi tehokas rohto on saumaton ja energiatehokas Legalett-perustus, joka estää maaperästä nousevan säteilyn ja epäpuhtauksien pääsyn uuden kodin sisäilmaan.

Lintermin maahantuoma 
Legalett-perustus on kustannus- ja energiatehokas vaihtoehto niin talopaketeille kuin paikalla rakennettaville taloille. Selkeää säästöä kertyy myös siitä, ettei tontilla välttämättä tarvita paalutuksia ja raskaita maansiirtotöitä.
Lintermin maahantuoma Legalett-perustus on kustannus- ja energiatehokas vaihtoehto niin talopaketeille kuin paikalla rakennettaville taloille. Selkeää säästöä kertyy myös siitä, ettei tontilla välttämättä tarvita paalutuksia ja raskaita maansiirtotöitä.

Tuttu juttu monessa uudehkossa erillistalossa: Radon-mittaus näyttää huolestuttavia lukemia eikä sisäilman laadussakaan ole kehumista, vaikka talon luovutus- ja takuutarkastuksessa muutamaa vuotta aiemmin kaikki oli vielä kunnossa.

Edellä kuvattu tilanne on tullut tutuksi myös Legalett-lämpöjärjestelmiä ja -perustuksia maahantuovan Linterm Oy:n toimitusjohtajalle Mats Lindgrenille.

Alan kokeneen asiantuntijan mukaan ongelmat löytyvät useimmiten betonisista perustuksista. 

– Kuivuessaan betonilaatat saattavat hieman käpristyä reunoiltaan. Samalla laatan ja sokkelin väliin voi avautua rakoja, joista maaperän epäpuhtaudet ja radonsäteily pääsevät huoneilmaan, Lindgren selvittää.

Riskejä lisäävät myös ahtaat ja perustustöiden osalta haastavat tontit, joissa joudutaan joskus tekemään hyvinkin raskaita maansiirto-, paalutus- ja louhintatöitä. 

– Jos tontille tuotu kiviaines sattuu sisältämään radonia tai jotain muita epäpuhtauksia, ei ongelma poistu mihinkään. Se saattaa päinvastoin jopa pahentua, Lindgren huomauttaa.

Säästöä sähkölaskussa ja rakennuskustannuksissa

Pientalon sisäilmaongelmia voi taklata tehokkaasti saumattomilla perustuksilla, jotka pitävät maaperästä nousevat haitalliset aineet ja kosteuden rakenteiden ulkopuolella.

Lintermin maahantuoma Legalett-perustus on kustannus- ja energiatehokas vaihtoehto niin talopaketeille kuin paikalla rakennettaville taloille. Selkeää säästöä kertyy myös siitä, ettei tontilla välttämättä tarvita paalutuksia ja raskaita maansiirtotöitä.

“Legalett-perustuksilla on etenkin kotimaassaan Ruotsissa erittäin vahva markkina-asema ja se on käytössä muun muassa Skanskan BoKlok-kohteissa."

Mittatilaustyönä tehtävä kokonaisuus sisältää perustuksen rakennesuunnittelun, materiaalitoimitukset sekä tarvittaessa myös asennuksen. Toimitukseen voidaan sisällyttää energiaa säästävä vesi- tai ilmakiertoinen lattialämmitysjärjestelmä, joka kuivattaa talon rakenteita jo rakennusaikana.

– Talon ulkoseinä tulee suoraan lämpimän laatan päälle, mikä parantaa seinän alaosan kosteusteknistä toimivuutta ja pitää sen kuivana. Energiatehokas ratkaisu säästää sähköä noin 30 kWh/sokkelimetri, Lindgren kertoo. 

Legalett-perustuksilla on kotimaassaan Ruotsissa erittäin vahva markkina-asema ja se on käytössä muun muassa Skanskan BoKlok-kohteissa.  Suomessa Legalettin myynnistä ja asennuksista vastaa Utocom Oy, jolla on Legalett-toimituksista yli kymmenen vuoden kokemus.

Legalett

  • Ruotsissa vuonna 1981 kehitetty   pientalon perustusratkaisu
  • Saumaton matalaenergiaperustus   estää maaperässä olevan    kosteuden nousua rakenteisiin   ja poistaa fysikaaliset edellytykset   kosteus- ja homevaurioille.
  • Käytössä kymmenissä
     tuhansissa pientalo-, halli- ja   julkisrakennuskohteissa sekä mm.   Skanskan ja Ikean BoKlok-kodeissa.
  • Suomessa maahantuonnista   vastaa Linterm Oy ja myynnistä   sekä perustusten rakentamisesta   Utocom Oy.

Commercial

Organisation information

Legalett

Legalett

-Ruotsissa vuonna 1981 kehitetty pientalon perustusratkaisu
-Saumaton matalaenergiaperustus estää maaperässä olevan kosteuden nousua rakenteisiin ja poistaa fysikaaliset edellytykset kosteus- ja homevaurioille.
-Käytössä kymmenissä tuhansissa pientalo-, halli- ja julkisrakennuskohteissa sekä mm. Skanskan ja Ikean BoKlok-kodeissa.
-Suomessa maahantuonnista vastaa Linterm Oy ja myynnistä sekä perustusten rakentamisesta Utocom Oy.

Professionals

Mats Lindgren

Mats Lindgren

toimitusjohtaja, Linterm Oy

Contact details

Mikkelänkallio 5, 02770 Espoo mats.lindgren@linterm.fi