Kohti hiilineutraaleja rakennuksia

Ruukki Construction on päättänyt olla ensimmäinen yritys, joka tarjoaa asiakkailleen fossiilivapaita teräsrakennustuotteita. Rakennustuotteet valmistetaan SSAB:n fossiilivapaasta teräksestä. Ruukki on sitoutunut kehittämään tuotevalikoimaansa siten, että se voi auttaa asiakkaitaan vähentämään hiilipäästöjään: tavoitteena on yhdessä asiakaskumppaneiden kanssa luoda fossiilivapaa arvoketju aina rakennuksen elinkaaren loppuun asti.

Kohti hiilineutraaleja rakennuksia

Ruukilla on kokemusta jo 60 vuoden ajalta laadukkaiden teräskattojen ja muiden rakentamisen tuotteiden, kuten sandwich-paneelien valmistuksesta. Hyvistä lähtökohdista on hyvä asettaa rima toimialan huipulle.

– Tavoitteemme on korkealla, myöntää Ruukin kattoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jouni Metsämäki

– Määrätietoinen kehitystyömme tähtää siihen, että voisimme mahdollisimman nopeasti tarjota fossiilivapaasta teräksestä valmistettuja rakentamisen tuotteita sekä jatkuvasti parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ilmatiiviiden seinäratkaisujen avulla.

Ruukilla on käynnistymässä pilottihanke, jossa testataan ensimmäisiä eriä SSAB:n fossiilivapaata terästä. Tuotteiden valmistus isossa mittakaavassa käynnistetään vuonna 2026.

– Opimme niin rakentamisen käytännöistä kuin yhteiskunnallisesta merkityksestäkin. Haemme pilottiin kumppaneita, joiden tavoitteet ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen suhteen vastaavat omiamme.

Vähähiilisen rakentamisen iso kuva

Yksi ratkaisun avaimista matkalla kohti hiilineutraalisuutta on rakentamisen prosessin huomioiminen kokonaisuutena. Kun ympäristöjalanjälki saadaan arvoketjun jokaisessa vaiheessa mahdollisimman kevyeksi, kaikki voittavat – loppuasiakasta ja yhteiskuntaa myöten. 

"Tavoitteemme on korkealla".

Ruukki Construction on päättänyt vähentää omien toimintojensa hiilidioksidipäästöjä 25 % vuoteen 2026 mennessä. Ruukissa ajattelu lähtee siitä, että tehdas koneineen ja laitteineen toimii energiatehokkaasti ja energia hankitaan ympäristöystävällisistä lähteistä. Tuotannossa materiaalihukka minimoidaan ja tuotteiden pakkaamisessa käytetään entistä ympäristöystävällisempiä  materiaaleja. Logistiikka optimoidaan niin, että Ruukki on lähellä asiakasta ja että tuotteet valmistetaan ja toimitetaan aina oikeaan aikaan. 

Hyvin suunniteltu on paremmin tehty

Vähähiilinen rakentaminen yleistyy ammattirakentajien ja suunnittelijoiden keskuudessa ja vauhdilla myös kotitalouksissa.  Rakennusmateriaaleja koskevien päätösten on kestettävä aikaa yhä paremmin. Siirtymä kohti hiilineutraalia rakentamista on pitkä ja monivaiheinen. 

Jouni Metsämäki korostaa sitä, että asiakkaille Ruukki pysyy laadukkaana, vahvaan arvopohjaan nojaavana yrityksenä kuin millaisena se on opittu vuosikymmenten aikana tuntemaan.

– Asiakkaat näkevät luotettavuuden, nopeuden ja helppouden. Sitä he odottavat, ja siitä emme tingi missään vaiheessa.

Teksti: Timo Mansikka-aho

Commercial

Organisation information

Ruukki Construction Oy

Ruukki Construction Oy

Ruukki Construction valmistaa teräkseen pohjautuvia rakentamisen tuotteita ja palveluja. Tuotteitamme käytetään kestävän kehityksen mukaisesti rakennettavissa seinissä ja katoissa. Olemme kotoisin Pohjolasta ja osa SSABta, jonka kanssa meillä on yhteinen arvopohja, sekä pitkä kokemus teräs- ja rakennusteollisuudesta.

Professionals

Jouni Metsämäki

kattoliiketoiminnasta vastaava johtaja