Tietoturvallisuutesi on myös sinun vastuullasi

Tietotekniikka ympäröi meitä joka puolelta. Puhelimet, tietokoneet, tabletit, jopa kahvinkeittimet ja imurit ovat jo yhteydessä erilaisiin tietoverkkoihin. Vaikka verkot ja laitteet suunnitellaan ja tehdään mahdollisimman turvallisiksi käyttää, ovat ne myös rikollisten työvälineitä ihmisten huijaamiseksi.

Kyberturva- ja tietosuojajohtaja Marja Dunderfelt kehottaa pitämään mielessä jatkuvasti pienen epäilyksen siemenen tietoturvariskien varalta. Esimerkiksi omien tietojen käyttöä ei pidä hyväksyä liian helposti selvittämättä ensin, mihin kaikkeen yritys tietoja käyttää.
Kyberturva- ja tietosuojajohtaja Marja Dunderfelt kehottaa pitämään mielessä jatkuvasti pienen epäilyksen siemenen tietoturvariskien varalta. Esimerkiksi omien tietojen käyttöä ei pidä hyväksyä liian helposti selvittämättä ensin, mihin kaikkeen yritys tietoja käyttää.

Jokaisen tietotekniikkaa käyttävän on syytä tiedostaa, että omaan tietoturvallisuuteensa voi ja pitää  itse vaikuttaa. 

– Me Huaweilla haluamme tuottaa vastuullisesti tietoturvallisia laitteita ja palveluja asiakkaillemme. Käyttäjät eivät ole, eivätkä voikaan olla tietoisia kaikista laitteiden ja palvelujen käyttöön liittyvistä uhkakuvista. Tätä tietoa pitää yhä lisätä yhteiskunnan eri tasoilla, korostaa Huawei Suomen kyberturva- ja tietosuojajohtaja Marja Dunderfelt

"Meillä asiakaskeskeisyys on ensisijaista".

Tietoturvallisuuden perusasioista huolehtimiseksi on saatavissa  hyviä ohjeita niin kyberturvallisuuskeskuksen kuin suomalaisilta tietoturvallisuuteen keskittyvien yritysten sivuilta. 

Esimerkkinä Dunderfelt mainitsee F-Securen, jonka sivuilta löytyy sekä ohjeita että ilmaisia työkaluja tietoturvallisuuden varmistamiseksi.

Mitä kaikkien tulisi huomioida

Kun kotiverkko asennetaan, ensimmäinen tehtävä on vaihtaa modeemin valmistajan salasana. 

Toiseksi ohjelmistojen päivityksistä kannattaa huolehtia, sillä niissä on korjattu mahdolliset ilmenneet tietoturva-aukot. Kolmanneksi sähköposteissa olevia linkkejä on syytä varoa, sillä ne saattavat ohjata aidolta nettipankilta näyttävälle sivustolle, mutta sivun ainoa tarkoitus on kalastaa tietoja, mm. käyttäjätunnuksia ja pankkisalasanoja. 

– Hyvä tapa erottaa väärennetty ja oikea pankin nettisivu on katsoa viestin lähetysosoitetta. Se näkyy, kun siirtää hiiren lähettäjän nimen päälle. Väärennetyn sivun osoite poikkeaa aina jollain tavalla selkeistä, yrityksen nimeen viittaavista osoitteista, esimerkiksi op.fi, nordea.fi, muistuttaa Dunderfelt.

Hän varoittaa myös puhelinsoitoista, joissa väitetään tietokoneen ohjelmassa olevan vikaa ja soittaja lupaa korjata sen. Todellisuudessa kyseessä on kuitenkin tietojen kalasteluyritys.  

Huaweilla kyberturvallisuus ja tietosuoja ovat osa tuotekehitystä 

– Kaikki tuotteemme ja palvelumme käyvät läpi tarkan turvallisuusajattelun, jossa kaikki osa-alueet  käydään läpi heti tuotekehityksen alkuvaiheessa. Testaamme kaikki laitteet ja palvelut, jotta ne ovat käyttäjälleen turvallisia. Olemme myös aktiivisesti kehittämässä kyberturvallisutta yhteistyössä koko teollisuudenalan kanssa ja tuomme osaamistamme alan standardien kehittämiseen, selvittää Dunderfelt.
 

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Commercial

Organisation information

Huawei Technologies Oy (Finland)

Huawei Technologies Oy (Finland)

  • Maailman suurin verkkolaitevalmistaja
  • Ydintoimialueet: televiestintäverkostot, IT, älylaitteet ja pilvipalvelut
  • Yritys työllistää 194 000 työntekijää yli 170 maassa ja on yksityinen, täysin työntekijöidensä omistama
  • Suomen päätoimipiste Helsingissä vuodesta 2008, lisäksi tutkimus- ja tuotekehityskeskukset Helsingissä ja Tampereella
  • Suomessa työllistetään yli 500 henkeä, liikevaihto 290 miljoonaa euroa

Professionals

Marja Dunderfelt

kyberturva- ja tietosuojajohtaja, Huawei Suomi