Puhdasta jälkeä – kotimainen Foxtel on ottanut isoja harppauksia

Orivedellä valmistuu iso osa suomalaisten käyttämistä pesu- ja puhdistusaineista. Foxtel Oy:n viime vuodet ovat näyttäneet, että uudet ideat ja rohkea kehittäminen kannattavat.

Foxtelin toimitusjohtaja Vili Elo on luotsannut yrityksen kasvua menestyksekkäästi.
Foxtelin toimitusjohtaja Vili Elo on luotsannut yrityksen kasvua menestyksekkäästi.

Foxtel on 25-vuotias perheyritys, joka tekee 6000-neliöisessä tehtaassaan käytännössä katsoen kaiken suomalaisvalmisteisen mäntynestesaippuan, ja lisäksi muun muassa pyykkinesteitä ja -etikoita, yleispuhdistusaineita ja muita kodin kemikaaleja. Tuotteita tehdään myös Private Label -tarkoitukseen, pienelle ja suurelle menekille. Talosta löytyy tietotaito niin tuotteiden, raaka-aineiden kuin pakkaustenkin kehittämiseen.

– Foxtelin tarina sai alkunsa maahantuonnista. Pian silloinen johto kuitenkin havahtui siihen, että tuotteita voisi valmistaa itsekin. Aluksi valmistettiin saippuaa kolmen litran täyttöpakkauksissa. Nyt meillä on kahdeksan pullotuskonetta ja valmistamme jo pelkästään nestesaippuaa yli 3 miljoonaa litraa vuodessa, avaa Foxtelin toimitusjohtaja Vili Elo.

Elo on luotsannut yritystä pian kolmen tilikauden ajan. Sitä ennen hän on käynyt Foxtelin eri osa-alueet perusteellisesti läpi. Toimitusjohtaja on työskennellyt yrityksessä 15 vuotta, aina varastotehtävistä tuotannon ja laadunvalvonnan tehtäviin, ja maahantuonnista vientiin, myyntiin ja ostoon. Hän tuntee alansa siis sanalla sanoen läpikotaisin.

Tuotteita tehdään myös Private Label -tarkoitukseen, pienelle ja suurelle menekille. 

– Omalla johtokaudellani olen halunnut keskittyä yhä enemmän tuotekehitykseen, brändeihin ja niiden tunnettavuuteen.  

Kehitystyö on kannattanut. Reilun kahden vuoden aikana liikevaihto on noussut noin 30 % ja tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset. Tuotantoonkin on satsattu, ja hankittu uusia koneita ja tehokkaita linjastoja. Myös henkilöstöä on voitu palkata lisää.

– Meille on tärkeää kehittyä ja uudistua. Vaikka olemme perinteikäs perheyritys, osaamme omaksua uusia ajattelutapoja ja pysytellä nykyajassa, Elo pohtii.

Tähän liittyy myös ympäristön huomioiminen. Jatkuva kehitys esimerkiksi tuotepakkausten osalta on Foxtelille tärkeää. Nyt kehitteillä ovat kierrätysmuovista tehdyt pakkaukset. Tuotantolaitos puolestaan pyörii uusiutuvalla energialla. Elo huomauttaa, että Suomessa valmistettujen pesu- ja puhdistusaineiden suosiminen on myös osaltaan vaikuttava valinta. Kun tuote on tehty lähellä, kuluttaa se ympäristöä paljon vähemmän kuin kaukomailta tuotu.

Suomalaisille tuotteille onkin nyt iso kysyntä, ja se tuntuu vain kasvavan. 

– Suomalaisille tuotteille onkin nyt iso kysyntä, ja se tuntuu vain kasvavan. Tämä on tietysti meille tärkeää – ilman suomalaisten kuluttajien tukea ja kiinnostusta kotimaisia puhdistusaineita kohtaan ei meitäkään olisi. Olemme kiitollisia siitä, että suomalaista työtä ja tuotteita arvostetaan, Elo päättää.

Teksti: Matilda Mäkinen

Commercial

Organisation information

Foxtel

Foxtel

Foxtel Oy on Suomalainen perheyritys, joka valmistaa ja maahantuo kosmetiikka-, hygienia- ja puhdistustuotteita. Yrityksen omat tuotteet valmistetaan Suomessa, Orivedellä, jossa yrityksen tuotantolaitos, varasto ja pääkonttori myös sijaitsevat. Yritys kuuluu Suomen suurimpien pesuainevalmistajien joukkoon arvoinaan suomalaisuus ja kotimainen työ, jotka ovat tärkeässä roolissa yrityksen jokapäiväistä toimintaa. Yrityksen liikevaihto on noin 3,5 miljoonaa euroa, ja markkina-alueena toimivat kotimaan lisäksi Viro, Ruotsi ja Venäjä. Merkittävä määrä yrityksen valmistamista tuotteista on Private Label -tuotteita.

Professionals

Vili Elo

toimitusjohtaja, Foxtel

Contact details

Serlantie 11 35100 Orivesi 029 030 0380foxtel@foxtel.fi