Ammattitaitokilpailut kehittävät tulevaisuuden työvoimaa

Jatkuvasti kehittyvä ammatillinen koulutus tarjoaa opiskelijoille valtavasti mahdollisuuksia. Ammattitaitokilpailujen vaikutus näkyy myös arjen opetuksessa.

Maria Ekroth johtaa Skills Finlandia, jonka tavoitteena on parantaa ammatillisen koulutuksen laatua  ja vetovoimaa.
Maria Ekroth johtaa Skills Finlandia, jonka tavoitteena on parantaa ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa.

Nykypäivän ammatillinen koulutus avaa ovet lukemattomiin erilaisiin koulutus- ja urapolkuihin. Skills Finlandin toiminnanjohtaja Maria  Ekroth arvelee, että suuri osa suomalaisista ei ole tietoinen ammatillisen koulutuksen todellisesta potentiaalista. 

– Tutkintovaihtoehtoja kehitetään jatkuvasti vastaamaan nykypäivän työelämän tarpeita, Ekroth kertoo.

Kilpailu nostaa ammattiylpeyttä 

Suomalaiset ammatillisen koulutuksen opiskelijat saavat vuosittain tilaisuuden kilpailla omalla alallaan Skills Finlandin järjestämässä 
Taitaja-kilpailussa. Lisäksi Skills Finland lähettää vuosittain Suomen virallisen ammattitaitomaajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.

– Ammattitaitokilpailujen tavoite on kehittää koulutuksen laatua ja vetovoimaa. Vetovoiman kehittäminen on tärkeää, jotta nuoret hakeutuisivat myös jatkossa ammatilliseen koulutukseen, Ekroth sanoo. 

Kilpailu edellyttää yhteistyökumppaneita 

Skills Finland tekee tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa, jotta Taitajan sisältö vastaisi mahdollisimman hyvin työelämän olosuhteita. Yritykset ovat mukana esimerkiksi tehtävien suunnittelussa. Keskimäärin yritykset ovat olleet erittäin tyytyväisiä kilpailutehtävien työelämävastaavuuteen. 

Taitajaan osallistuminen voi yrityksen näkökulmasta olla kullanarvoinen tilaisuus sijoittaa tuleviin työntekijöihin ja muovata heidän osaamistaan. Tiiviin oppilaitosyhteistyön myötä opiskelijoita voidaan ohjata työpaikoilla tapahtuville oppimisjaksoille tiettyihin yrityksiin.

“Vetovoiman kehittäminen on tärkeää, jotta nuoret hakeutuisivat myös jatkossa ammatilliseen koulutukseen."

– Tutkinnon päättymisen jälkeen oma harjoittelupaikka on monelle nuorelle luonteva paikka aloittaa varsinainen työura. Läsnäolo ammattitaitokilpailussa osoittaa myös nuorille, että yritys on kiinnostunut heistä ja ymmärtää heidän arvonsa, Ekroth pohtii. 

Kilpailut kehittävät koulutusta valtakunnallisesti 

Ammattitaitokilpailujen vaikutus yltää kilpailijoita laajemmalle. Kilpailun järjestämisessä mukana olevat opettajat kertovat saavansa ammattitaitokilpailuista uusia ideoita opetukseen ja käyttävänsä kilpailun tehtäviä opetuksessa. Kilpailusta saatuja oppeja ja valmennusmateriaaleja jaetaan myös valtakunnallisesti opettajien kesken.

– Ammattitaitokilpailut kehittävät tulevaisuuden työvoimaa ja on suuri ilo olla mukana tässä työssä, Kuten eksperttimme sanoi maailmanmestaruuskilpailuiden jälkeen: "Täytyy nähdä maailman huippu, jotta voi tähdätä sinne" toteaa Maria Ekroth.  

Kansainväliset ammattitaitokilpailut tarjoavat mahdollisuuden nähdä, oppia ja verrata maailman ammatillisen koulutuksen huipputekijöiden työtä ja tuoda se osaaminen Suomalaiseen ammatilliseen koulutukseen.

Commercial

Organisation information

Skills Finland ry

Skills Finland ry

Skills Finland ry edistää ammatillisen koulutuksen laatua ja vetovoimaa kilpailu- ja valmennustoiminnan avulla. Tavoitteenamme on rakentaa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa maailman parasta ammattiosaamista.

Professionals

Maria Ekroth

toiminnanjohtaja, Skills Finland ry

Contact details

Simonkatu 12 B 24, 00100 Helsinki viestinta@skillsfinland.fi

Skills Finland ry in social media