Teknologia on hyvinvointia robotiikan pääkaupungissa

Riihimäellä robotiikkaa opetetaan jokaiselle lapselle ja nuorelle varhaiskasvatuksesta alkaen. Oppilaille syntyy laaja ymmärrys siitä, miten teknologia ja tekoäly hyödyttävät ihmisiä tulevaisuudessa alasta riippumatta. Malli on maailmallakin ainutlaatuinen ja kasvavat huippuosaajat kiinnostavat myös yrityksiä.

Teknologia on hyvinvointia robotiikan pääkaupungissa

Riihimäellä robotiikka on otettu ainutlaatuisella tavalla osaksi varhaiskasvatusta ja peruskoulun opetussuunnitelmaa. Peruskoulun loppuun mennessä jokainen riihimäkeläinen lapsi on saanut vähintään 250 tuntia robotiikan opetusta. Robotiikan opetus jatkuu myös toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa.  Robotiikkaa ei ainoastaan opeteta erillisenä oppiaineena, vaan se on integroitu muiden aineiden opetukseen. Ja niin sen pitääkin olla, sillä robotiikka ja tekoäly liittyvät tulevaisuudessa kaikkien alojen arkeen. Vastaavaa mallia ei ole muualla Euroopassa, ja maailman mittakaavassakin kyseessä on todellinen harvinaisuus.

– Yleissivistyksen pitää muuttua yhteiskunnan mukana. Robotiikassa ei opeteta vain tekniikkaa ja teknologiaa, vaan ajattelun kehittämistä, yhteistyötaitoja ja raportointia. Lisäksi etiikka- ja moraalikysymykset ovat todella tärkeitä, kertoo robotiikan kehittämisjohtaja Esa Santakallio.

“Robotiikkaopetuksen huippuyksikkönä Riihimäki on houkutteleva paikka myös yrityksille".

Tavoite on, että mitä ikinä oppilaat tulevaisuudessa tekevätkään, heillä on hyvä ymmärrys siitä, miten robotiikka ja tekoäly valjastetaan ihmisen avuksi. Esimerkiksi kiertotalous ja kestävä kehitys, ja toisaalta hoivatyö tulevat tarvitsemaan uusia teknologisia ratkaisuja. Robotiikkaopetuksen huippuyksikkönä Riihimäki on houkutteleva paikka myös yrityksille, jotka pääsevät hyödyntämään korkeaa osaamista ja uusia innovaatioita. Käytännössä Riihimäellä on myös huomattu se, että robotiikassa jokainen pääsee loistamaan. Esimerkiksi robotiikkakilpailuihin on osallistunut lapsia, joiden opinnot vaativat muuten erityistä tukea. Jokaiselle löytyy oma rooli. 

– Haluamme aukaista ihmisten silmät sille, että robotiikka ei ole teknologiaa, vaan se on hyvinvointia, Santakallio sanoo.

 

Commercial

Organisation information

Robotiikkakampus

Robotiikkakampus

• Riihimäellä robotiikkaa opiskelevat kaikki lapset päiväkodista perusopetuksen loppuun asti.
• Robotiikkakampuksella opetetaan tulevaisuuden taitoja, ongelmanratkaisua yhdessä sekä uusien tuotteiden ja palveluiden innovointia.
• Perusopetuksessa pääpaino on omien robottien rakentamisessa ja kokonaisuuden ymmärtämisessä – ei vain valmiiden robottien käyttämisessä.
• Robotiikan opetus ja Robotiikkakampus luovat koulutuksellisen jatkumon ja ainutlaatuista osaamista myös yritysten tarpeisiin.
• Riihimäen robotiikkakampus on myös osaamisen yhteisö, joka palvelee yrityksiä, opiskelijoita ja täydennyskouluttautujia.
• Robotiikkakampuksen muodostavat elinkeinoelämän toimijat, Hämeen ammattikorkeakoulu, Hyria, Sykli, Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy sekä Riihimäen kaupunki.

Professionals

Esa Santakallio

robotiikan kehittämisjohtaja, Riihimäen kaupunki

Contact details

Riihimäen kaupunki – City of Riihimäki Eteläinen asemakatu 4, 11130 Riihimäki

Robotiikkakampus in social media