Yhteispelillä eteenpäin

Siikalatvan kunnanjohdon vahva naiskolmikko haastaa perinteisen johtamisen ja haluaa saada asukkaat mukaan päätöksentekoon. Yhteen hiileen puhaltamalla he uskovat voivansa lisätä alueen elin- ja vetovoimaa.

Avoimuus ja luottamus ovat nousseet väleissämme pinnalle kuin itsestään. Kaikille on etua siitä, että pystymme tuomaan kukin omat näkemyksemme esiin kunnan kehittämiseen liittyvissä asioissa, Pilvi Härmä (vas.), Pirre Seppänen ja Seija Junno sanovat.
Avoimuus ja luottamus ovat nousseet väleissämme pinnalle kuin itsestään. Kaikille on etua siitä, että pystymme tuomaan kukin omat näkemyksemme esiin kunnan kehittämiseen liittyvissä asioissa, Pilvi Härmä (vas.), Pirre Seppänen ja Seija Junno sanovat.

Siikalatvan kunnan uutta johtamiskulttuuria ilmentävät kuntalaistyöpajat ja asukkaiden kahvitilaisuudet, jotka käynnistyivät heti koronarajoitusten höllennettyä. Kunnanjohtajana koronakeväänä 2020 aloittanut Pirre Seppänen kertoo, että Siikalatvalla on rakenteilla kaksi uutta koulua ja yksi päiväkoti. 

Kunnanhallituksen puheenjohtajana toimiva Seija Junno lisää, että aikaisemmista kiinteistöistä oli aika jo ajanut ohi. Ulkoisesti komeat rakennukset olivat tarkoitukseen ylisuuria ja tulivat kalliiksi pitää yllä. Valtuuston puheenjohtajana syyskaudella aloittanut Pilvi Härmä täsmentää investointien kertovan tulevaisuudenuskosta. Kunta ja sen johto eivät keskity vain nykyhetkeen vaan katsoo pidemmälle.

– Täällä on hyvät elämisen ja yrittämisen edellytykset. Siikalatva on naiskolmikon johtama positiivinen esimerkki ennakkoluulottomuudesta ja rohkeudesta. 

Kolmikymppisiään juuri juhlistanut Pirre Seppänen on Suomen nuorin nainen kunnanjohtajan tehtävässä. Aiemmin hän on mm. toiminut sisäministeri Paula Risikon erityisavustajana.

Iältään eri vuosikymmeniä edustavat naiset uskovat erilaisista elämäntilanteista olevan heille etua kunnan kehittämisessä. Myös kuntalaisten tarpeet vaihtelevat elämänvaiheiden mukaan.


Avoimuus valttia

Kuntalaisten aktiivisuuden lisääminen vaati kunnanjohdolta avoimuuden lisäämistä. Pirre Seppänen muistuttaa, että hallinnollisesti Siikalatva on vasta runsaat 10 vuotta vanha. Vahvoilla, yhteisöllisillä kylillä on omat perinteensä.

–Vuoropuhelun kehittämiseen pitää satsata. Olemme nyt ottaneet kuntalaiset mukaan uuden kuntastrategian työstämiseen. Parhaillaan valitsemme yhdessä painopisteitä, joihin keskitymme seuraavan neljän vuoden aikana. Näin luomme perustan, jolle lähteä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta.

Kolmikko arvioi naisille olevan helpompaa sopeutua jaettuun johtajuuteen. Ideoista saa enemmän irti pallottelemalla niitä toisille, jolloin keskustelu hioo niistä pahimmat särmät. Mitään niin vaikeaa ei ole tullut eteen, etteikö siitä olisi voinut puhua.

–Meillä on yhteinen tavoite, visio, johon pyrimme. Halumme kuntalaisten parasta, vaikka välillä lähestymmekin asioita hiukan eri perspektiivistä. Etenemme asiakeskeisesti emmekä takerru nyansseihin, kolmikko vakuuttaa.

Teksti: Maarit Seeling

Commercial

Organisation information

Siikalatva

Siikalatva

Siikalatva on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa.

Professionals

Pirre Seppänen

Kunnanjohtaja