Sotilaskoti on voimissaan

Sotkun kahvi ja munkit ovat saaneet suomalaiset varusmiehet jaksamaan jo yli 100 vuoden ajan.

Kodin tarve säilyy varuskunnissa edelleen, kertoo Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen.
Kodin tarve säilyy varuskunnissa edelleen, kertoo Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen.

Sotilaskotiliitto viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa. Toiminnan pohjana ovat kumppanuussopimukset Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa. Kodin tarve on ollut varuskunnissa sama jo yli sata vuotta, ja tulee olemaan edelleen, sanoo Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Kirsi Patrikainen

– Varusmiehet saavat oleskella ja jutella sotilaskodilla kaikessa rauhassa. Kirjastossa voi lukea tai lainata kirjoja, sotkusta ei ole pakko edes ostaa mitään. 

Liitto on sitoutunut toimittamaan palvelunsa kaikissa olosuhteissa. Korona-aikana sotilaskodit eivät ole olleet aina auki, joten myyntiautoilla on palveltu myös varuskunta-alueilla. Joissakin sotilaskodeissa on otettu käyttöön myös verkkotilaukset. Varusmiesten terveyttä ei ole haluttu riskeerata liiallisilla kontakteilla, joten palkatut työntekijät ovat työskennelleet vapaaehtoisten sijaan sotkuautoissa ja maastossa.

– Siitä on seurannut heille myös uuden opettelemista. Ei ole sama asia seistä tiskin takana, kuin olla myyntiauton kyydissä metsässä, Patrikainen naurahtaa.

“Hymyn voimalla jaksaa tehdä töitä".

Rovajärvellä pidettiin juuri Maavoimien vaikuttamisharjoitus, jossa vapaaehtoiset harjoittelivat sotkun pyörittämistä. 

–  Siellä oli käytössä ensimmäistä kertaa uusi konttikioski, jota voi liikuttaa kuorma-auton lavalla. 

Toimintaa pitää yllä noin 4500 kaikenikäistä vapaaehtoista. Nykyään on mukana myös miehiä. Patrikainen on toiminut 27 vuotta vapaaehtoisena, joista viimeiset kuusi vuotta liiton puheenjohtajan tehtävässä. Hänelle kertyy vuosittain 300 vapaaehtoistuntia. Mikä saa hänet innostumaan vuodesta toiseen?

– Ihanat asiakkaat, varusmiehet ja -naiset. Aina kun saavumme vaikkapa maastoon, he ottavat meidät vastaan hymy huulilla. Sen hymyn voimalla jaksaa tehdä töitä.

Teksti: Päivi Tolonen

Commercial

Organisation information

Sotilaskotiliitto

Sotilaskotiliitto

Sotilaskotijärjestö on maamme vanhin, vuodesta 1918 yhtäjaksoisesti toiminut, vapaaehtoisuuteen perustuva maanpuolustusjärjestö. Toiminta on vapaaehtoistyötä varusmiesten hyväksi. Sitä on tehty jo sata vuotta samalla asenteella – hymyllä ja sydämellä!

Professionals

Kirsi Patrikainen

puheenjohtaja, Sotilaskotiliitto

Contact details

Simonkatu 12 A 9, 00100 HELSINKI puh. 045 123 2820toimisto@sotilaskotiliitto.fi

Sotilaskotiliitto in social media