Vastuullisuus on Kokkolan matkailuvaltti

Viime vuonna 400-vuotisjuhliaan viettänyt Kokkola haluaa säilyttää ainutlaatuisen luonto- ja kulttuuriperintönsä myös tulevien sukupolvien matkailijoille. Kaupungissa on upeita vierailukohteita sekä talvi- että kesäturisteille, sillä meri on kaikkialla läsnä. Vanhakaupunki, Neristan, nykyisen keskustan liepeillä on maamme arvokkaimpia yhtenäisenä säilyneitä puutalokorttelialueita.

Kokkolan vanha puutalokorttelialue Neristan on kokemisen arvoinen mihin aikaan vuodesta tahansa. Joulukuussa voi ihailla ikkunoihin koristeltuja joulukalenterin luukkuja, elokuussa hyvin hoidetut sisäpihat avautuvat kävijöiden katseille.
Kokkolan vanha puutalokorttelialue Neristan on kokemisen arvoinen mihin aikaan vuodesta tahansa. Joulukuussa voi ihailla ikkunoihin koristeltuja joulukalenterin luukkuja, elokuussa hyvin hoidetut sisäpihat avautuvat kävijöiden katseille.

Neristan on Kokkolan helmi ja kävely sen tunnelmallisilla kaduilla vie menneeseen aikaan, jolloin käsityöläiset ja merimiehet asuttivat värikkäitä puutaloja. Alueelle järjestetään sekä tarinallisia että faktapohjaisia kävelykierroksia ja niitä voi tilata myös ennakkoon.

Puukorttelit joulukalenterina

Joka joulukuu koko Neristan muuttuu värikkääksi joulukalenteriksi, kun 24:n talon jouluaiheiset ikkunat yksi kerrallaan avautuvat ohikulkijoiden katseille.  

– Joulukalenteriimme on helppo tutustua opaskartan avulla ja se houkutteleekin sekä paikalliset että vierailijat tunnelmalliselle iltakävelylle, kertoo Visit Kokkolan toimitusjohtaja Teea Pietilä

Elokuun alussa puukaupungin hyvin hoidetut, asemakaavan mukaisesti puuaidoin suljetut sisäpihat avautuvat ihailtaviksi, kun Vintille vietyä & kellariin kätkettyä - tapahtuma avautuu. 

Historiaa huokuva Tankar

Kokkolalle sekä ympäristö- että sosio-kulttuurinen vastuullisuus ovat tärkeitä, myös matkailussa. Erityisesti nämä korostuvat majakkasaari Tankarissa, joka kuuluu Luodon saariston Natura 2000-alueeseen. Pienellä ulkosaarella on arvokas rakennuskanta, mm. vanhoja kalamajoja ja majakka sekä vapaa-ajan asutusta.

Tankar on ainutlaatuinen luotsi- ja majakkasaari, joka jo 1500-luvulla tarjosi suojan rannikon kalastajille ja hylkeenpyytäjille. Saarella asui 1800-luvulla kalastajia, luotseja sekä majakanvartijoita. 

– Matkailun, herkän luonnon ja vanhan rakennuskannan säilyttäminen sekä vapaa-ajan asukkaiden yksityisyyden suojan yhteensovittaminen on tärkeää. Opastammekin matkailijoita vastuullisuuteen ja pysymään merkityillä poluilla ja pitkospuilla sekä välttämään saaren pohjoisosaa erityisesti lintujen pesimäaikaan, selvittää Pietilä. Saarella on tavattu jopa 260 lintulajia ja siellä on myös lintuasema.

Tankariin pääsee kesäkuusta syyskuuhun saaristoristeilijä M/S Jennyllä. Siellä on myös vilkas vierasvenesatama ja saarella vierailikin viime kesänä noin 17 000 henkilöä.

Visit Kokkola on sitoutunut Visit Finlandin kestävän matkailun periaatteisiin. 

– Olemme kestävän kehityksen polulla ja hakemassa sertifiointia. Otammekin kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa huomioon ympäristöasiat. Meille luonto on todella iso osa matkailupalvelujamme ja sen hyödyntäminen edellyttää vastuullista toimintaa, jotta voimme tarjota ainutlaatuisia luontoelämyksiä merenkäynnin historiaa huokuvassa kaupungissamme myös tulevaisuudessa, kertoo ympäristövastaava Milla Kulmala

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Commercial

Organisation information

Visit Kokkola

Visit Kokkola

Kokkola on noin 48 000 asukkaan viehättävä merenrantakaupunki, jossa on aitoa vanhan merikaupungin tunnelmaa. Kuningas Kustaa II Adolf perusti kaupungin vuonna 1620. Anders Chydenius hankki kaupungille tapulioikeudet v.1765 käydä kauppaa ohi Tukholman. Silloin Kokkola oli kuuluisa laivoistaan ja niiden tervalasteista. Kaupankäyntiperinne jatkuu yhä ja on yksi peruste pitää kaupunki kansainvälisenä, kaksikielisenä, palvelualttiina ja omaleimaisena. Kokkola on Keski-Pohjanmaan maakuntakeskus.

Kokkola on myös kulttuurikaupunki, joka tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä ja laajan kirjon vuosittaisia tapahtumia. Kokkola on perinteisesti merenkulun ja kaupan kaupunki sekä moderni ja elinvoimainen maakuntakeskus.

Visit Kokkola on Kokkolan kaupunkikonserniin kuuluvan Kokkolan Matkailu Oy:n markkinointinimi. Yhtiö harjoittaa saaristoristeily- ja majoitustoimintaa sekä toimii kokous- ja konserttitilojen välittäjänä. Yhtiö on matkanjärjestäjä joka kehittää, tuottaa, myy ja markkinoi alueen matkailupalveluita.

Professionals

Teea Pietilä

toimitusjohtaja, Visit Kokkola

Milla Kulmala

ympäristövastaava, Visit Kokkola

Contact details

Kauppatori 5/ PL 43, 67100 Kokkola P. 040 8065 075

Visit Kokkola in social media