Visiona jätteetön maailma

Niimaarin kierrätys-järjestelmät tekevät maailmasta kauniimman ja vähämuovisemman. Kotimainen perheyritys myös konsultoi yrityksiä jätteen vähentämisessä.

Niimaarin kierrätysjärjestelmät valmistetaan Suomessa kotimaisesta vanerista ja Woodion sivuvirta-puukomposiitista. Esteettisestä muotoilusta on sadellut kehuja ja kansainvälisiä design-palkintoja
Niimaarin kierrätysjärjestelmät valmistetaan Suomessa kotimaisesta vanerista ja Woodion sivuvirta-puukomposiitista. Esteettisestä muotoilusta on sadellut kehuja ja kansainvälisiä design-palkintoja

Vuonna 2015 Enni Karikoski opiskeli graafista suunnittelua Barcelonassa. Hän lenkkeili usein Välimeren rannalla ja keräsi samalla roskia. Ajan myötä hänen järjestämiinsä ”plogging”-juoksuihin alkoi osallistua iso joukko ihmisiä.

– Jätteen määrä ihan Euroopankin rannoilla on suuri, valtavista jätesaarista puhumattakaan. On järjetön ajatus, että käytämme muovituotetta hetken, ja sen jälkeen se maatuu satoja vuosia, Karikoski kertoo nyt Helsingissä Niimaar-
yrityksensä showroomissa. 

Huolesta syntyi kasvava perheyritys, jonka unelmana on jätteetön yhteiskunta. Niimaar valmistaa kauniita design-kalusteita kierrättämisen avuksi ja konsultoi yrityksiä jätteen vähentämisessä. Kierrätysjärjestelmissä on mittoihin ommellut, pestävät kassit. 

– Kierrätyskassit on tehty muovipulloista. Niitä käyttämällä säästää monta kiloa muovia vuodessa, Karikoski sanoo. 

Kansainvälisiä design-palkintoja

Niimaarin kierrätysjärjestelmät valmistetaan Suomessa kotimaisesta vanerista ja Woodion sivuvirta-puukomposiitista. Esteettisestä muotoilusta on sadellut kehuja ja kansainvälisiä design-palkintoja. Harri Koskisen suunnittelema Ecogrande-kaluste komeilee monessa hotellissa, yrityksessä ja julkisessa tilassa ja viestii vastuullisuudesta. 

– Työntekijät ja asiakkaat odottavat, että yrityksissä kierrätetään. Myös uusi jätelaki velvoittaa yhä useampia yrityksiä kierrättämään jatkuvasti suuremman osan jätteistään. Me tarjoamme siihen selkeän ratkaisun.

Karikosken unelma on puhdas luonto sekä se, että materiaali pysyisi kierrossa mahdollisimman pitkään. 

– Resursseja ei ole ikuisesti. Muutokset pitää tehdä nyt. Voimme miettiä, haluammeko meret täyteen muovia. 

Teksti: Meri Savonen

Commercial

Organisation information

Niimaar

Niimaar

Niimaarin Forever Bins -kierrätysjärjestelmät helpottavat kierrättämistä - tyylikkäästi. Huippumuotoilijat Harri Koskinen ja Andreu Carulla ovat suunnitelleet Niimaarin kansainvälisesti palkitut kierrätysjärjestelmät Ecomini, Ecosmol, Ecogrande ja Biowaste Box. Niimaarin tiimi auttaa konsultointipalveluiden ja muotoilun avulla kotitalouksia ja yrityksiä jätteen vähentämisessä ja kierrättämisessä. Kierrätysjärjestelmät ovat käytössä kodeissa, hotelleissa, kouluissa, toimistoissa ja museoissa Pohjoismaissa, Saksassa, Espanjassa ja muissa EU-maissa sekä myös Japanissa. Niimaar Circular Design Showroom sijaitsee Helsingissä osoitteessa Eerikinkatu 33.

Professionals

 Enni Karikoski

Enni Karikoski

Founder & CEO at Niimaar

Contact details

Eerikinkatu 33, 00180 Helsinki tel. +358 407023656info@niimaar.com