Avautuva Siltasairaala luo hoitoalalle uusia mahdollisuuksia

Pohjois-Euroopan suurimpiin traumakeskuksiin kuuluvan Töölön sairaalan toiminnot siirtyvät ensi helmikuussa upouuteen Siltasairaalaan Meilahdessa.

Johtava ylihoitaja Terhi Mäkelä on urallaan tehnyt paljon kliinistä hoitotyötä ja kaipuu siihen on edelleen olemassa. Nykyisessä työtehtävässä ihmisten auttamisen halu kohdistuu siihen, että hoitajat pystyvät tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla.  Kuva: Sami Perttilä
Johtava ylihoitaja Terhi Mäkelä on urallaan tehnyt paljon kliinistä hoitotyötä ja kaipuu siihen on edelleen olemassa. Nykyisessä työtehtävässä ihmisten auttamisen halu kohdistuu siihen, että hoitajat pystyvät tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: Sami Perttilä

Siltasairaala on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin historian suurin rakennushanke, jota suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä moniammatillisen henkilöstön kanssa. Tekniikaltaan ajanmukaisiin tiloihin muuttavat niin vuodeosastojen potilaat kuin hoitohenkilökuntakin. Muutto on iso projekti, sillä myös tapaturma-aseman päivystyksen on toimittava keskeytyksettä. Neljä vuotta kestänyt rakennusvaihe valmistui kesällä. Alkaneen syksyn aikana 90 vuotta täyttävässä Töölön sairaalassa valmistaudutaan jättämään jäähyväiset vanhalle työympäristölle. Samalla suunnitellaan uuden sairaalan detaljeja, toimintojen siirtoa ja perehdytetään hoitohenkilökunta uusiin sairaala- ja lääkelaitteisiin. 

– Varsinainen muutto tapahtuu vaiheittain. Tukielinkirurgian osastojen, poliklinikoiden ja leikkaustoiminnan lisäksi sinne siirtyvät teho-osasto, neurokirurgian ja suu- ja leukakirurgia yksiköt sekä osa syöpätaudeista, selvittää tukielin- ja plastiikkakirurgian johtava ylihoitaja Terhi Mäkelä. Hän on ollut uudishankkeessa mukana suunnitteluvaihteen alusta alkaen ja muistaa, kuinka suuri toiveiden tynnyri tuolloin oli.  

– Kaikkia toiveita ei pystytty täyttämään, mutta paljon mielenkiintoisia toimintatapoja ja uutta tekniikkaa, mm. älylääkekaapit ja potilaiden voinnin seurantajärjestelmä kaatumisen tunnistamisineen on tulossa käyttöön, iloitsee Mäkelä.

– Pitkään odotetussa Siltasairaalassa voimme antaa entistäkin parempaa hoitoa moderneissa puitteissa ja tämä on suuri mahdollisuus hoitajille.  Sairaanhoitajan ammatissahan on paljon erilaisia uravaihtoehtoja ja eri vaiheissa voi kääntyä moneen suuntaan, kokeilla uutta ja katsoa, olisiko tämä juuri minulle sopiva paikka. Hoitoalan moninaisuus vauvasta vaariin on valtava rikkaus työssämme, pohtii Mäkelä.

Uransa alkuvaiheessa hän itse mietti psykiatrisen ja kirurgisen alan välillä, päätyi ensin kokeilemaan kirurgiaa - ja jäi koukkuun. 

– Vuosien varrella minulla on ollut mahdollisuus työskennellä yksityisellä ja julkisella puolella sekä keskus- että yliopistollisissa sairaaloissa. Nyt tässä vaiheessa uraani haluan olla omalta osaltani auttamassa hoitajia, jotta he pystyvät tekemään työtään parhaalla mahdollisella tavalla. Haluamme tehdä Siltasairaalasta hoitohenkilökunnalle mieluisan työpaikan, jossa aidosti kuunnellaan tekijöitä ja pyritään kehittämään työolosuhteita, kertoo Mäkelä.

Työyhteisömme antaa voimaa

 Töölön sairaalan tukielin- ja plastiikkakirurgian osastolla puhalletaan yhteen hiileen potilaan parhaaksi. 

- Tiivis, asiantunteva työyhteisömme antaa voimaa ja tukea yhdessä toimimiseen. Olemmekin ylpeitä omasta osaamisestamme ja tekemisestämme. Meillä sairaanhoitaja voi kehittää ammattitaitoaan mielenkiintonsa mukaan. Työmme on vaihtelevaa ja työpäivät päivystävässä sairaalassa ovat hyvin erilaisia. Siirtyminen uuteen Siltasairaalaan tuo meille uudet toimivat tilat ja paljon uusia, arjen työtä helpottavia ratkaisuja, kertoo tukielin- ja plastiikkakirurgian osastonhoitaja  Johanna Jalkanen. 

Teksti: Maija-Liisa Saksa

Commercial

Organisation information

HUS

Professionals

Terhi Mäkelä

Tukielin- ja plastiikkakirurgian johtava ylihoitaja, HUS

Johanna Jalkanen

Tukielin- ja plastiikkakirurgian osastonhoitaja, HUS

HUS in social media