Pandemia herättää arvioimaan rokotustilannettamme

Ennalta varautumisella voidaan vaikuttaa sairauksien ja pandemioiden syntyyn sekä kehittymiseen. Keskustelua kansantalouden sekä yksilön kannalta järkevästä ennaltaehkäisevästä suojautumisesta tuleekin lisätä. Rokotukset ovat tärkeä ennaltaehkäisevä keino sairauksiin, myös pandemioihin. Rokotukset ovat puhtaan veden ja ravinnon jälkeen maailmanlaajuisesti merkittävin terveyteen vaikuttava tekijä. Suomessa lapset rokotetaan kattavasti, mutta aikuisten rokottautuminen on vielä suppeaa.

Koronaepidemia konkretisoi meille kaikille rokotusten merkityksen ja kustannukset, jotka pandemian leviäminen aiheuttaa. Mitä kattavammin suojaudumme rokotuksin, sitä nopeammin pääsemme sairauksista eroon ja yhteiskunta voi toimia normaalisti, muistuttaa Michael Pasternack.
Koronaepidemia konkretisoi meille kaikille rokotusten merkityksen ja kustannukset, jotka pandemian leviäminen aiheuttaa. Mitä kattavammin suojaudumme rokotuksin, sitä nopeammin pääsemme sairauksista eroon ja yhteiskunta voi toimia normaalisti, muistuttaa Michael Pasternack.

Korona palautti tietoisuuteemme isovanhempiemme ajan, jossa tarttuviin sairauksiin ei ollut rokotteita. Pandemian myötä rokotteiden puute on konkretisoitunut yhteiskuntien sulkeutumisena.

– Mitä kattavammin ihmiset suojautuisivat rokotuksin, sitä nopeammin ja pienemmillä inhimillisillä sekä taloudellisilla kustannuksilla pääsemme eroon pandemioista tai muistakin sairauksista, joita vastaan on rokotteita, selvittää MSD Finland Oy:n lääketieteellinen johtaja Michael Pasternack.

Rokotukset säästävät yhteiskunnan kustannuksia

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että rokotustilanteemme on hyvä, sillä lapset rokotetaan kattavasti. 

– Rokottaminen kannattaa. Historia osoittaa, että kaikki lasten rokotteet, jotka Suomessa on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan, säästävät yhteiskunnan kustannuksia ja estävät ihmisiä sairastumasta. Aikuisten rokotteiden suhteen ohjelmamme on melko suppea, vaikka influenssarokotusten ohjelmaa laajennettiinkin äskettäin, kertoo Pasternack.

“Mitä kattavammin ihmiset suojautuisivat rokotuksin, sitä nopeammin ja pienemmillä inhimillisillä sekä taloudellisilla kustannuksilla pääsemme eroon pandemioista tai 
muistakin sairauksista."

Nykyisen rokotusohjelman ulkopuolella on kuitenkin aikuisille suunnattuja rokotteita mm. pneumokokkitauteja ja vyöruusua vastaan. Näiden suhteen kansalaisten yhdenvertaisuus ei toteudu, sillä terveystietoisuus tai varallisuus voivat vaikuttaa rokottautumiseen. 

– Tarvitsemmekin lisää tietoa ja keskustelua siitä, miten yksilön ja kansantalouden kannalta on järkevää suojautua sairauksilta ennaltaehkäisevästi, korostaa Pasternack.

Rokotetutkimus kehittynyt uudelle tasolle 

Pandemian myötä rokotteiden kehitystyö harppasi tasolle, josta pari vuotta sitten ei vielä osattu edes uneksia. Sekä tutkimuspuolella että  viranomaiskäsittelyssä on tehty lääke- ja rokotuskehitystä tukevia prosessimuutoksia, joista osa saattaa hyvinkin jäädä pysyviksi.

– Ilman koronaa emme olisi rokotusteknologiassa lähelläkään nykyistä tilannetta. Uusi mRNA-teknologia on mullistanut kehitystyön ja mahdollistaa aiempaa merkittävästi nopeamman tavan kehittää monimuotoisia rokotteita niiden turvallisuudesta tinkimättä, toteaa Pasternack. 

Commercial

Organisation information

MSD Finland

MSD Finland

MSD:n tehtävänä on kehittää sekä parantavia että ennaltaehkäiseviä lääkehoitoja niitä tarvitseville. MSD kehittää lääkehoitoja panostaen vuodessa 10 miljardia dollaria, lähes viidenneksen liikevaihdostaan, mm. rokotusten tutkimus- ja tuotekehitykseen. Olemme sitoutuneet edistämään terveyttä ja hyvinvointia kaikkialla maailmassa.

Professionals

Michael Pasternack

lääketieteellinen johtaja

Contact details

Keilaranta 3 02150 Espoo  (09) 804 650 info(at)msd.fi 

MSD Finland in social media