Uusien tuulien puhaltaja

Lauttasaaren senioritalon toiminnanjohtaja Eva Keskilammi haluaa lisää teknologiaa hoitajien avuksi. Suunnitteilla on myös senioritalon laajentaminen.

Uusien tuulien puhaltaja

Minun tärkein tehtäväni on huolehtia, että asukkaat, henkilökunta ja talous voivat hyvin, sanoo Lauttasaaren senioritalon toiminnanjohtaja Eva Keskilammi

– Meillä on täällä paljon pitkäaikaista henkilökuntaa. Tällä hetkellä ei ole yhtään hoitajan paikkaa auki, ja se on tällä alalla hyvin poikkeuksellista. 

Lauttasaaren senioritalo on säätiöpohjalla toimiva senioritalo, jonka omistaa Lauttasaaren vanhustentalosäätiö. Huoneita on tällä hetkellä 110, mutta toiveissa on saada uudisrakennuksen ja yhden kerroksen korotuksen myötä 30–50 huonetta lisää sekä lisää henkilöstö- ja keittiötilaa. Kaavamuutoslupaa ollaan hakemassa syksyn aikana.

Senioritalon asukkaat ovat hyväkuntoisia ja asuvat vuokralla. He ovat pääosin yksin asuvia, ja moni on alun perinkin lauttasaarelainen. Hoitajat ovat paikalla aamuseitsemästä iltayhdeksään, ja palvelupaketteja on monenlaisia. 

– Valtaosa haluaa meille nimenomaan yhteisöllisyyden takia. Meillä on paljon vapaa-ajan ohjelmaa ja yhteisruokailu. Sosiaaliseen toimintaan saa osallistua juuri sen verran kuin haluaa.  

Robotit avustamaan hoitotyössä

Keskilammi aloitti nykyisessä työssään lokakuussa 2021. Sitä ennen hän työskenteli 15 vuotta sairaanhoitajana Meilahden sairaalan sydänleikattujen potilaiden teho-osastolla ja sen jälkeen 11 vuotta kehitysvamma-alan toimija Rinnekotisäätiössä, jossa hänen viimeisin tehtävänsä oli toimia lasten yksiköiden palvelujohtajana. Aiempi työkokemus on opettanut, että asioille kannattaa antaa aikaa. Kaikkea ei tarvitse eikä voikaan ratkaista heti. Vuorovaikutustaidot ovat tärkeimpiä taitoja nykyisessäkin työssä.

 Vanhukset ovat Keskilammille uusi ja erilainen asiakasryhmä. 

– Olen täysin hurmaantunut ikäihmisiin, hän sanoo.

– Haluan, että arvomme näkyvät arjessa ja että asiakkaamme tunnistavat ne. Arvot eivät saa olla lausuma, joka luetaan ääneen kerran vuodessa. 

 "Lauttasaaren senioritalon palvelulupaus on tehdä jokaisesta päivästä asukkaille ainutlaatuinen ja arvokas."

Lauttasaaren senioritalon palvelulupaus on tehdä jokaisesta päivästä asukkaille ainutlaatuinen ja arvokas sekä turvata hyvä huominen. Senioritalo on Laurea-ammattikorkeakoulun avainkumppani, ja yhteistyön kautta senioritaloon tuodaan Montessori for Aging -pedagogiikkaa ja robotiikkaa. Montessorilla pyritään ylläpitämään ikäihmisten toimintakykyä ja muistia antamalla heille mielekkäitä tehtäviä. Joku voi ottaa tehtäväkseen esimerkiksi kukkien hoidon tai pienimuotoiset kodinhoidolliset tehtävät. Robotit taas voivat esimeriksi kuljettaa roskia ja pyykkejä tai vetää ryhmäjumppia. 

– Minulle jäi teho-osastolla työskentelystä intohimo teknologiaan. Robotteja voi hyödyntää hoitotyössä monin tavoin, ja monessa maassa ollaan tässä jo Suomea pidemmällä, Keskilammi sanoo. – Teknologiasta saa apua hoitajapulaan ja töiden järjestelyyn. Se on yksi tapa varautua tulevaan. 

Robotiikka mahdollistaa sen, että hoitaja ehtii viettää enemmän aikaa asukkaiden kanssa.

– Henkilöstön työ on tällä alalla merkityksellisintä ja kaikkein tärkein voimavara. 

Teksti: Meri Savonen

Commercial

Organisation information

Lauttasaaren Senioritalo

Lauttasaaren Senioritalo

Lauttasaaren senioritalon toiminta on alkanut vuonna 1975. Toiminnan taustalla Lauttasaaren vanhustentalosäätiö sr. Lauttasaaren malli tekee jokaisesta päivästä asukkaallemme ainutlaatuisen ja arvokkaan sekä turvaa hyvän huomisen. Lauttasaaren senioritalon liikevaihto on 3 miljoonaa euroa, ja henkilökuntaa on 40.

Professionals

Eva Keskilammi

toiminnanjohtaja, Lauttasaaren Senioritalo

Contact details

Pohjoiskaari 1–3, 00200 Helsinki p. 040 940 1665info@lauttasaarensenioritalo.fi