Kriisit kasvattavat johtajan

Compass Group Suomen toimitusjohtajan Jaana Korholan mukaan johtajan tärkein tehtävä on kasvattaa johtajuutta: ihmisiin pitää luottaa ja antaa heille valtuudet ja vastuu päätöksiin.

"Käytän päivän viikosta siihen, että käyn tapaamassa ihmisiämme kentällä. Tsemppaan heitä ja kiitän heitä heidän hyvästä arjen työstään. He tekevät arvokasta merkityksellistä työtä", Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola kertoo.
"Käytän päivän viikosta siihen, että käyn tapaamassa ihmisiämme kentällä. Tsemppaan heitä ja kiitän heitä heidän hyvästä arjen työstään. He tekevät arvokasta merkityksellistä työtä", Compass Group Suomen toimitusjohtaja Jaana Korhola kertoo.

Korhola on ollut koko 30-vuotisen työuransa saman, alan johtavan yrityksen palveluksessa – vuodesta 2008 lähtien toimitusjohtajana. Yrityksen nimi vain on vaihtunut Fazer Cateringista Compass Group Suomeksi, kun Fazer myi viime vuonna ruokapalvelunsa maailman suurimmalle ravintola- ja tukipalveluita tuottavalle yritykselle.

Korholalla on yritysjohtamisen lisäksi paljon kokemusta alan etujärjestöjen hallitustyöstä. Hän on ollut muun muassa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan hallituksen puheenjohtajana sekä Elinkeino-elämän Keskusliiton hallituksen jäsenenä. 

Korona-aikana monet etätyöläiset ovat kertoneet kaivanneensa erityisesti työpaikkaravintolassa tarjolla olevaa salaattipöytää.

Kriisit ovat valtava voimavara

– Kokemukseni on se, että johtajuus kasvaa vain kriisien kautta. Kukaan ei voi kasvaa johtajaksi, jos hänellä ei ole vaikeata. Kriisit ovat valtava voimavara, eikä niitä pitäisi pelätä, hän toteaa. 

Johtajan tehtävä on paineinen tehtävä. Kun Korhola palkkaa ihmisiä johtoryhmään, hän kysyy heiltä, mitkä ovat olleet heidän kohtaamansa pahimmat kriisit. 

– Jos ihminen ei oikein löydä mitään kriisejä, totean, että tämä ihminen ei ole vielä valmis tähän tehtävään.

Korhola kokee, että yksityiselämän kriisitkin ovat kasvattaneet häntä  johtajuuteen.

– Minun henkilökohtainen suuri kasvutarinani on ollut lapsettomuus. Se oli kova kriisi mieheni kanssa, ja olisi voinut johtaa teidemme eroamiseen. Siitä tulikin meille kallio, joka on sitonut meitä yhteen kolmen adoptiolapsen kautta.

Koronapandemia on maailmanlaajuinen kriisi, joka on koetellut rajusti koko ruokapalvelutoimialaa, ja Compass Groupissakin henkilökuntaa on jouduttu vähentämään, mikä on ollut Korholalle kova paikka. Ensiavuksi yrityksessä on kehitetty erilaista ruokatarjontaa etätyöläisille mukaan otettavaksi.

Merkityksellistä työtä

– Ura ei ole koskaan ollut minulle mikään fokus, vaan merkityksellinen työ, johon minulla on pienestä asti ollut palo. 

Korhola on nähnyt suomalaisen koulu- ja työaikaisen ruokailun muutoksen 1980-luvulta lähtien. 

– Se on ollut huikea polku tillilihasta ja vatkulista suolakurkun kera tämän päivän kasvispohjaiseen vegaanitarjontaan, kauraproteiinituotteineen ja laajoine salaattipöytineen. Olen saanut olla mukana mahdollistamassa ja edistämässä suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia työpaikka- ja kouluruokailun kautta, Korhola sanoo ylpeyttä äänessään.

Vahvojen naisten talo

– Yrityksemme juuret ovat lottaperinteessä ja historiamme on hyvin naisvaltainen. Meissä on edelleen lottakulttuurin arjenhallintaa, töihin tarttumista, ripeyttä, ratkaisukeskeisyyttä ja ihmisten arvostamista.  Haluamme olla suomalaisten ruokasankareita ja paras ruokapalvelukumppani myös jatkossa.

Teksti: Jari Peltoranta

Commercial

Organisation information

Compass Group

Compass Group

Compass Group on Suomen johtava ruoka- ja monipalveluiden tarjoaja. Palvelubrändejämme ovat Amica, Food & Co ja Tastory. Ruoka on intohimomme ja toimimme ympäri Suomen noin 500 kohteessa 3 000 compassilaisen voimin. Olemme osa maailmanlaajuista Compass Group -perhettä, joka toimii 55 000 asiakaskohteessa 45 eri maassa ja työllistää maailmanlaajuisesti yli 600 000 henkilöä. Toimimme useilla sektoreilla, kuten yritykset ja teollisuus, terveydenhoitoala ja vanhustyö, koulutus, urheilu ja vapaa-aika sekä puolustus ja merialueet.

Professionals

Jaana Korhola

Jaana Korhola

toimitusjohtaja

Compass Group in social media